2014 kom att bli mediernas år i Almedalen. Hemma från sofforna kunde människor se partiledarnas tal live eller följa twitter-flödet med hashtagen #almedalen. De största kvällstidningarna live-sände intervjuer och event. På tidningen Journalistens hemsida kritiserades mediernas roll i Almedalen och man menar att de snarare har blivit aktörer och inte rapportörer.
– Nu konkurrerar medieföretagen med våra seminarier, och det är ju vi som sysslar med politiken och som nätverkar och som Almedalsveckan är till för. Jag undrar om medierna har tappat bort sitt uppdrag, att bevaka, berätta och granska – och i stället blir en aktör, säger Akademikerförbundets presschef Stina Andersson i en intervju till Journalisten.
Under 2014 arrangerades 500 av 3 000 evenemang av mediebolag.
Bränd banderoll, bara bröst och manshets
Som brukligt talade riksdagspartiernas respektive partiledare under partiernas egen dag på stora scenen inför stor publik. Vädergudarna visade sig inte från sin bästa sida, och åskådare fick trotsa regn och kyla för att höra talen.
Under Sverigedemokraternas dag blandades jubel från åhörare med ramsor om att krossa rasismen och istället ”fylla gator med bögar och flator”. På plats bland motdemonstranterna var den så kallade tårtkvinnan Irene Matkowitzc som ackompanjerades av en saxofonspelande Dror Feiler från Vänsterpartiet. Feiler fördes senare bort av polis eftersom han störde och efteråt påstod han till media att polisen misshandlade honom. Efter att Åkesson avslutat sitt tal växte protesterna i intensitet och kulminerade då demonstranterna rev ned en SD-banderoll och tände eld på den till tonerna av ”här kommer Pippi Långstrump” på saxofon och dragspel.
Miljöpartiet, som hade många anhängare på plats, angrep den ”vite mannen” med så mycket hat att partiet mötte kritik även från politiskt korrekt håll. Talare var språkröret Åsa Romson, och hon talade bland annat om skillnaden i köttkonsumtion mellan en svensk man och en sudanesisk kvinna. Det talades i varma ordalag om könsneutral snöskottning, medan ”lata vita män som åker bil” fick sig en känga. Inte ens i Miljöpartiets egen publik uppskattades Romsons stereotypa fördomar av alla. I media rapporterade man att applåderna avtog i styrka för varje gång Romson klankade ned på den ”vite mannen”. Medlemmar från Svenskarnas parti gick runt bland åhörarna med en korg med tillhörande skylt där det stod ”trött på skitsnacket? Ta ett par öronproppar!”.
Under Fredrik Reinfeldts tal försökte barbröstade aktivister från FEMEN Sverige storma scenen, men blev snabbt bortförda av vakter. Moderaterna kallade aktiviteten för ett ”brott mot yttrandefriheten”, och FEMEN svarade med att man måste kunna bryta mot lagen om lagen ”är fel”. Denna gång ville man uppmärksamma gruvexploateringen som man höll Fredrik Reinfeldt ytterst ansvarig för. FEMEN menade att de bara brösten var ett tämligen harmlöst sätt att få fram budskapet på. En av aktivisterna var Jenny Wenhammar som kandiderar för Miljöpartiet i riksdagsvalet 2014. Hon fick en varning av partiet och måste nu välja mellan sin kandidatur och ”dylika aktioner mot politiker”.
Det EU-kritiska Partiet de Fria gjorde sin debut på Almedalen i år. Under veckan lanserade man överraskande en ny partiledare, bloggaren Carl Norberg. Norberg har under en tid varit reporter för Nya Tider och kommer nu att avsluta sina uppdrag för tidningen då den är politiskt oberoende. Den nytillträdde partiledaren höll regelbundna tal på Donners plats, där han talade om det rådande ekonomiska läget och menade att det nuvarande finansiella systemet är på väg att kollapsa. Efter ett av talen samspråkade Norberg med en högt uppsatt sakkunnig ekonom från en bank som fanns representerad på plats och denne instämde i Norbergs analys.
Nya Tider fick ett par ord med utrikesminister Carl Bildt (M), där denne bland annat fick frågan om att Ryssland och Kina numera har övergivit petrodollarn, och om inte det kommer att innebära stora konsekvenser för Sveriges ekonomi. Svaret på frågan var ”det kommer inte att hända”. Efter att vi upplyser Bildt om att detta redan har inträffat, till att börja med i energiavtalet mellan Ryssland och Kina, upprepar han bara samma svar. Vidare tycker Bildt att det är fel att kalla det som skett i Ukraina för en ”kupp”, och påståendet att kievregimen faktiskt tillsats med våld bemöts med repliken att Nya Tider är ”felinformerade”. Han hävdar istället att den nya regeringen tillsatts i fullt demokratisk ordning efter att den sittande presidenten lämnat landet och att detta föranleddes av en demokratisk uppgörelse. Utrikesministern delgav även sin syn på demokrati.
NyT: Ser du inte ett problem med att folkvalda politiker deltar i slutna sällskap där allmänheten inte har insyn?
– Nej, det ser jag inte som ett problem.
NyT: Är det inte ett demokratiproblem att folkvalda politiker deltar i Bilderbergmötet som du har gjort?
– Nej nej, svenska regeringen sammanträder också i slutna sammanhang.
NyT: Skulle inte detta kunna falla under lagen för trolöshet vid förhandling med främmande makt? Är inte detta att räkna som landsförräderi?
– Ni tillhör en annan värld, ni lever i en konspirationsteori, ni får gå till åklagarmyndigheten om ni tror det i sådana fall. Nej, det är inte förhandling med främmande makt.