Nu har det hänt. Söndagen den 16 juli hände det som inte borde kunna få hända och som många varnat för. En person brann inne i en lägenhetsbrand i det ökända området Gottsunda i södra Uppsala. Polisen hade beordrats att förhålla sig passiv när kriminella ungdomsgäng brände bilar och kastade stenar.
Polischefen Andrew Tomkinson, kommissarie vid Uppsalapolisen, förklarar det med att ett ingripande kunde ha eskalerat bråken. När sedan ett larm kom om rökutveckling i en lägenhet, som inte hade någon koppling till bilbränderna, kunde inte brandkåren komma fram på grund av sabotage och stenkastning från gängen.
Efter en försening för att invänta poliseskort kunde man till slut ta sig fram till lägenheten, men då var det för sent. En man hade omkommit i lägenhetsbranden. En onödig tragedi, tycker många.
Polismän kritiska
Även inom polisen höjs skeptiska röster. En polisman, hundföraren ”Erik”, som var på plats den kvällen, berättar för Upsala Nya Tidning (UNT) att ledningen bestämde sig för att använda sig av en defensiv taktik, det vill säga ingen konfrontation fick ske. Trots att polisen vid ett tidigt skede blev informerade om att en handfull personer förberedde molotovcocktails och bunkrade gatstenar, skedde inget gripande eller bortplockande av stenarna.
Polismannen menar att det fanns resurser. Specialutbildade kravallpoliser, ett antal polishundförare med sina polishundar och polisflyg med helikopter fanns på plats. Han berättar om den frustration och maktlöshet han upplevde när de inte fick tillåtelse att ingripa:
– Jag kliver ur bussen för att sträcka på benen, då kommer det fram en kvinna med gråten i halsen. Hon är helt förstörd över att ligisterna åter igen vandaliserar hennes kvarter. Hur tror ni det känns att stå där rustad som en medeltida riddare och säga till henne att vi inte får ingripa? Tro mig, det svider något vansinnigt i polissjälen.
”Målet var att ingen skulle skadas”
Polischefen Tomkinson försvarar däremot det defensiva tillvägagångssättet och menar att det var det bästa för att ”värna boende och insatspersonal”. Målet var att ingen skulle skadas, varken personal eller någon av dem som brände bilar, kastade sten och molotovcocktails.
– Polisledningen måste även väga in sådant som vilka polisresurser som finns följande dagar om oroligheterna eskalerar till följd av ett handfast ingripande, förklarade han i UNT.Hade det förekommit våldsbrott eller liknande, skulle polisen agerat annorlunda, försäkrar han.
Polismannen ”Erik” menar dock att polisen gav sig av från området medan allt fler bilar eldades upp, och skickade in dialogpolisen i stället. Dialogpolisen pratade med några av de äldre unga männen, en del med kriminell bakgrund, med stort inflytande över ungdomarna i området, för att få dem att säga till de yngre att sluta elda.
– Motkravet från ungdomarna blir som så många gånger tidigare: inga poliser ska vara i Gottsunda, berättar polismannen.
Han är kritisk till att samhället ”lägger över initiativet till ordning och trygghet på ett antal kriminella unga män. Och accepterar kravet på att inga poliser skall vara i området.”
– Hade jag varit kriminell så hade inte heller jag velat ha polisen i mitt kvarter, tillägger han.
Han menar att det sannolikt blivit konfrontation och till och med personskador på både polis och härjande ungdomar, men han är övertygad om att det sedan hade blivit lugnt ganska fort.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.