På många håll i landet hotas det traditionella Luciafirandet. I Södertälje ställs tåget in för första gången, på grund av alltför få kandidater. Martin Olsson, som är organist i S:ta Ragnhilds kyrka och har övat med luciakandidaterna, säger till Länstidningen Södertälje:
– Det gäller hela musiksverige och jag tror det är en kombination av olika saker. Vi ser inte lika många luciatåg i förskolan, vi har på många håll färre undervisningstimmar i musik, det är svårt att rekrytera musiklärare till skolan och fylla platserna på musikhögskolorna. Och skolkörer som fanns förut, existerar de ens i dag? Om man inte får med sig en sak från barnsben, varför skulle man då vilja göra det senare i livet?
På Södermalm i Stockholm väljer sju kommunala förskolor i år att stryka firandet. Här är skälet att det anses orättvist när vissa barn inte kan skaffa fram utrustning, berättar Annika Nylén Nilsson, biträdande chef för Maria förskolor, för Södermalmsnytt:
– Det har varit väldigt stressigt, både för barn och vuxna, och varit så laddat när föräldrarna ska komma och titta. Och en del barn har stått utanför.
På Tantolundens förskola på Södermalm ströks Lucia redan förra året, för att ersättas av en ”ljusfest” ute på gården.
I bland annat Uddevalla hade man svårt att få ihop deltagare redan 2014, något som etnologen Jonas Engman kommenterade i Aftonbladet:
– Lucia ses som en väldigt svensk tradition. Ungdomar i dag har i större utsträckning sitt fokus utanför Sverige i och med internet. Då blir inte lucia lika viktigt.
Han menade också att den demografiska utvecklingen utmanade bilden av vad som är svenskt:
– Bilden av lucia är att det ska vara en blond kvinna. Det är en bild av vad svenskhet är som många svenskar inte känner igen sig i. Om man känner att man inte passar in i den bilden är det lätt att man inte känner sig så välkommen att delta.