Hembränningen ökade kraftigt i början av 1800-talet, inte minst då tillgången på råvaror i form av potatis var god, vilket vi skrev om i NyT v.22/2018. För att komma till rätta med de omfattande skadeverkningarna av brännvinsdrickandet bland den fattiga allmogen i Sverige bildades flera nykterhetsföreningar under 1800-talet. Två eldsjälar som med sina idoga ansträngningar bidrog till radikala förändringar till det bättre var prästerna Lars Levi Laestadius och Peter Wieselgren.
Den enes verksamhetsområde var i den allra nordligaste delen av landet och den andre verkade i södra delen av Sverige. Bägge föddes år 1800, Lars Levi i Lappland och Peter Wieselgren i Småland, och bägge skulle komma att viga sina liv åt nykterhetsarbete och ett allmänt uppryckande av moralen i Sverige.
Lars Levi Laestadius
Laestadius föddes i en mycket fattig familj i Jäkkvik i Arjeplogs kommun i Lappland, där faderns alkoholförtäring gjorde hemmet ännu fattigare. Då Lars Levi inte ville gå samma väg som sin far, utbildade han sig och tog prästexamen 1825. Ett år senare tillträdde han kyrkoherdetjänsten i Sveriges nordligaste ort, Karesuando.
Där lärde han sig finn- och lappbygdens samtliga språk för att komma närmare sina församlingsmedlemmar. Så småningom upplevde han ett religiöst uppvaknande och började predika med mer glöd, större inspiration och större allvar. Den stora laestadianiska väckelsen såg sin början.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.