Den 27:e april röstade kultur- och fritidsnämnden nej till att ge statyn offentlig plats i staden. Beslutet togs med siffrorna sex mot fem. Andra kommuner har tidigare sagt nej till statyn för att den glorifierar politiskt våld, men tyngst vägande skäl i Varberg var att man ville ta hänsyn till den avbildade kvinnans anhöriga. Framför allt var det hennes son som visat missnöje med verket.
– Det går inte att bara säga att det här är konst, och konst är fritt, utan det finns moraliska aspekter. Man måste kunna tänka att min mamma var en vanlig människa, och mamma ska inte ut på det här sättet, sade han till Sveriges Radio P4 Halland.
Sonen, som vill vara anonym, spekulerade också i möjligheten att nyckelringar snart kunde börja produceras med hans mor som förlaga.
– Det känns som att jag är med i en dålig film, som inte ens var bra när den gjordes, fortsatte han.
Konstnärinnan Susanna Arwin, som utgått från DN-fotografen Hans Runessons berömda fotografi från 1985, anser att alla proportioner förlorats.
– Jag tycker att det där har blivit otroligt uppskruvat och överdrivet, för jag har bytt ut alla detaljer som har kopplingar till hans mamma, sade hon till P4 Halland.
Det var främst högerpartierna som var emot att ge statyn offentlig plats i staden. Två moderater, två centerpartister, en liberal och en sverigedemokrat röstade nej. Statyn har nu tillfälligt placerats inne på borggården vid Varbergs fästning, men Lasse Diding, den kommunistiske kulturprofilen och hotellägaren i staden som köpt statyn, ger sig inte. Det kan bli aktuellt att människor ändå kan få uppleva verket om de går förbi Didings trädgård i staden där han kan komma att ställa den. Där kommer den att få sällskap av en staty av en sovjetisk stridsvagn och en Leninstaty. Ännu är det inte klart om det blir några offentliga visningar där.