Kommentar: Dimridåer kring guldstölden

Den 20 november, alltså flera dagar efter att centralbankchefens uttalande börjat få spridning i sociala och alternativa media i väst, går IMF ut och berättar att Ukraina sålt sitt guld i oktober. Varför de just nu går ut med informa­tion från oktober framkommer inte. Många reagerade på att IMF tycks veta mer om Ukrainas guld än landets egen centralbankschef och bad om detaljer. IMF uppgav då att Ukraina sålt 14 ton guld i oktober och att de i september haft 40 ton. Det betyder att Ukraina då borde ha 26 ton kvar, vilket motsägs av att centralbankschefen Valerija Gontareva uppgav att man nu i november bara har guld till ett värde av 123,6 miljoner dollar kvar. Då guldpriset för närvarande ligger på drygt 38 000 dollar per kilo så innebär det att Ukraina, med rabatter för stora kvantiteter, har 3,5-4 ton kvar, vilket ligger närmare de 5 ton vi anger i artikeln än de 26 ton som IMF indirekt anger.

Stämmer IMF:s uppgifter, det vill säga att Ukraina verkligen hade 26 ton i månadsskiftet oktober-november, så innebär det likväl att över 20 ton försvann i början av november.

Västmedia som bland annat nyhetsbyrån Reuters gick omedelbart efter IMF:s utspel ut med rubriker som ”IMF: Ukraina sänkte sitt guldinnehav i oktober, Ryssland ökade sitt” (Ukraine slashed gold holdings in October, Russia added more: IMF).

Varför man väljer att slå ihop Ukrainas påstådda försäljning i oktober med just Rysslands anskaffande av 18,9 ton guld samma månad framkommer inte, men flera iakttagare menar att dessa artiklar tillkommit dels för att mildra effekten av eller ifrågasätta den ukrainska centralbankschefens dramatiska utspel och dels för att påskina att Ryssland på ena eller andra sättet förvärvat Ukrainas guld och därmed insinuera att Ryssland har med dess försvinnande att göra. Varför annars välja att nämna just Rysslands guldanskaffande denna månad i samma mening – i både rubrik och text?

Man verkar även ytterligare vilja förvirra läsaren genom att skriva ”Det är inte känt om Ukraina har fortsatt att sälja sina guldreserver även i november”. Man antyder alltså att det försvunna guldet Gontareva talar om, vars intervju man talande nog inte alls rapporterar om, nog också har sålts – utan att centralbankschefen skulle veta om detta.

Den 24 november kom NBU med ett märkligt uttalande på sin hemsida. Där går att läsa att ”Ukrainas centralbank har optimerat strukturen på sina internationella reserver. Detta beror på tajmad struktur av internationella reserver och den externa positionen för landet. Ukrainas centralbank beslutade i september 2014 att öka andelen amerikanska dollar i en reservkorg, eftersom strukturen i handelsbalansen i landet är 70,3 % i amerikanska dollar, 15 % i euro. Dessutom nominerades 77,7 % av bruttoutlandsskulden i Ukraina i USD, 11,2 % i EUR och 5,8 % i SDR [Särskild dragningsrätt]”.

NBU skriver vidare att ”nyligen var det en betydande volatilitet på de globala valutamarknaderna i samband med förstärkningen av den amerikanska dollarn mot andra valutor i världen. Därför har Ukrainas centralbank beslutat att minska andelen guld i valutareserven till 8 %.”

Hur kan de minska andelen till 8 % om den var just 8 % redan vid kuppen och deras egen chef just deklarerat att bara motsvarande 1 % återstår?

Ekonomer har kommenterat det angivna skälet till den påstådda försäljningen av guldet som tämligen obegripligt med tanke på att guldpriset i dollar var det lägsta sedan 2010 i just oktober, då det ska ha sålts. Man menar att ingen centralbank skulle välja att sälja sitt guld för dollar i ett sådant läge.

I den ekonomiska världen har redan frasen ”optimerat strukturen på sina internationella reserver” blivit en snackis och många gör sig lustiga över denna benämning på vad som anses vara en extremt dålig affär eller, som vissa misstänker, en ren lögn för att dölja det faktum att guldet försvunnit.

NBU:s uttalande innehåller sedan flera motsägelser. Bland annat står det att man sålt de 14 ton IMF rapporterat om, men att det bara utgör 0,1 procent av guldreservens del på 8 procent. Ett påstående som skulle innebära att Ukraina har 1 130 ton kvar. Det är en siffra som ligger nästan 30 gånger högre än de World Gold Council och IMF:s angav för Ukrainas guldreserv innan ens någon försäljning ägt rum. Att Ukraina skulle ha mer än 1 000 ton guld som ingen känt till bör betraktas som rent nonsens, speciellt efter att landets centralbankschef nyligen sagt att det bara ”finns en liten mängd guldtackor kvar”. Ännu fler frågor uppstår genom NBU:s ”tydliggörande” och ingen av de tidigare har besvarats.

Centralbankschefen Valerija Gontareva har inte uttalat sig sedan den informella Tv-intervjun. En av våra källor i Ukraina meddelade oss den 26 november att Kiev är på väg att utse en ny chef för landets Finans­inspektion, vilket kan tyda på att Gontareva snart kommer förlora sin tjänst som Ukrainas centralankschef.

Nya Tider kommer troligen att få skäl att återkomma i detta ämne.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

De kommer att ingå i regeringen

De kommer att ingå i regeringen

🟠 – Flera överraskningar när Trump väljer att omge sig med mer lojala – och radikala – rådgivare än sist Donald Trumps utnämningar hittills signalerar enligt de flesta bedömare framför allt en vilja att hitta lojala medarbetare, vilket enligt kritiker varit viktigare än kompetens.

Läs även:

De kommer att ingå i regeringen

De kommer att ingå i regeringen

🟠 – Flera överraskningar när Trump väljer att omge sig med mer lojala – och radikala – rådgivare än sist Donald Trumps utnämningar hittills signalerar enligt de flesta bedömare framför allt en vilja att hitta lojala medarbetare, vilket enligt kritiker varit viktigare än kompetens.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

När konsten talar fritt: Förnimmelsen – Jüri Linas nya film väcker kraften inom oss själva

🟠 RECENSION Den oppositionelle regissören Jüri Linas film Förnimmelsen hade nyligen premiär. Filmen är ovanlig på så sätt att det endast är bilder och musik utan berättarröst, en konstnärlig framställning där betraktaren får lägga pusslet. Det handlar om kontroll över människan, både nu och förr. Trots många bittra öden, bland annat förintelsen av hela folk med framkallade svältkatastrofer och giftiga ämnen, är grundklangen positiv och visar oss den kraft som bor i var och en av oss.

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Den viktiga apokryfen

🟠 HISTORIA Alla vet att det finns fyra kanoniska evangelier. Dessa finns i Nya testamentet, som är en del av Bibeln. Det är allmänt känt. Men den kristna konsten och berättartraditionen är en viktigare del av inte bara Sveriges, utan övriga Europas, kulturhistoria än vad många inser. Det finns en kristen apokryf som har varit särskilt betydelsefull för kristen konst och tradition, nämligen Jakobs protevangelium.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.