Den 20 november, alltså flera dagar efter att centralbankchefens uttalande börjat få spridning i sociala och alternativa media i väst, går IMF ut och berättar att Ukraina sålt sitt guld i oktober. Varför de just nu går ut med information från oktober framkommer inte. Många reagerade på att IMF tycks veta mer om Ukrainas guld än landets egen centralbankschef och bad om detaljer. IMF uppgav då att Ukraina sålt 14 ton guld i oktober och att de i september haft 40 ton. Det betyder att Ukraina då borde ha 26 ton kvar, vilket motsägs av att centralbankschefen Valerija Gontareva uppgav att man nu i november bara har guld till ett värde av 123,6 miljoner dollar kvar. Då guldpriset för närvarande ligger på drygt 38 000 dollar per kilo så innebär det att Ukraina, med rabatter för stora kvantiteter, har 3,5-4 ton kvar, vilket ligger närmare de 5 ton vi anger i artikeln än de 26 ton som IMF indirekt anger.
Stämmer IMF:s uppgifter, det vill säga att Ukraina verkligen hade 26 ton i månadsskiftet oktober-november, så innebär det likväl att över 20 ton försvann i början av november.
Västmedia som bland annat nyhetsbyrån Reuters gick omedelbart efter IMF:s utspel ut med rubriker som ”IMF: Ukraina sänkte sitt guldinnehav i oktober, Ryssland ökade sitt” (Ukraine slashed gold holdings in October, Russia added more: IMF).
Varför man väljer att slå ihop Ukrainas påstådda försäljning i oktober med just Rysslands anskaffande av 18,9 ton guld samma månad framkommer inte, men flera iakttagare menar att dessa artiklar tillkommit dels för att mildra effekten av eller ifrågasätta den ukrainska centralbankschefens dramatiska utspel och dels för att påskina att Ryssland på ena eller andra sättet förvärvat Ukrainas guld och därmed insinuera att Ryssland har med dess försvinnande att göra. Varför annars välja att nämna just Rysslands guldanskaffande denna månad i samma mening – i både rubrik och text?
Man verkar även ytterligare vilja förvirra läsaren genom att skriva ”Det är inte känt om Ukraina har fortsatt att sälja sina guldreserver även i november”. Man antyder alltså att det försvunna guldet Gontareva talar om, vars intervju man talande nog inte alls rapporterar om, nog också har sålts – utan att centralbankschefen skulle veta om detta.
Den 24 november kom NBU med ett märkligt uttalande på sin hemsida. Där går att läsa att ”Ukrainas centralbank har optimerat strukturen på sina internationella reserver. Detta beror på tajmad struktur av internationella reserver och den externa positionen för landet. Ukrainas centralbank beslutade i september 2014 att öka andelen amerikanska dollar i en reservkorg, eftersom strukturen i handelsbalansen i landet är 70,3 % i amerikanska dollar, 15 % i euro. Dessutom nominerades 77,7 % av bruttoutlandsskulden i Ukraina i USD, 11,2 % i EUR och 5,8 % i SDR [Särskild dragningsrätt]”.
NBU skriver vidare att ”nyligen var det en betydande volatilitet på de globala valutamarknaderna i samband med förstärkningen av den amerikanska dollarn mot andra valutor i världen. Därför har Ukrainas centralbank beslutat att minska andelen guld i valutareserven till 8 %.”
Hur kan de minska andelen till 8 % om den var just 8 % redan vid kuppen och deras egen chef just deklarerat att bara motsvarande 1 % återstår?
Ekonomer har kommenterat det angivna skälet till den påstådda försäljningen av guldet som tämligen obegripligt med tanke på att guldpriset i dollar var det lägsta sedan 2010 i just oktober, då det ska ha sålts. Man menar att ingen centralbank skulle välja att sälja sitt guld för dollar i ett sådant läge.
I den ekonomiska världen har redan frasen ”optimerat strukturen på sina internationella reserver” blivit en snackis och många gör sig lustiga över denna benämning på vad som anses vara en extremt dålig affär eller, som vissa misstänker, en ren lögn för att dölja det faktum att guldet försvunnit.
NBU:s uttalande innehåller sedan flera motsägelser. Bland annat står det att man sålt de 14 ton IMF rapporterat om, men att det bara utgör 0,1 procent av guldreservens del på 8 procent. Ett påstående som skulle innebära att Ukraina har 1 130 ton kvar. Det är en siffra som ligger nästan 30 gånger högre än de World Gold Council och IMF:s angav för Ukrainas guldreserv innan ens någon försäljning ägt rum. Att Ukraina skulle ha mer än 1 000 ton guld som ingen känt till bör betraktas som rent nonsens, speciellt efter att landets centralbankschef nyligen sagt att det bara ”finns en liten mängd guldtackor kvar”. Ännu fler frågor uppstår genom NBU:s ”tydliggörande” och ingen av de tidigare har besvarats.
Centralbankschefen Valerija Gontareva har inte uttalat sig sedan den informella Tv-intervjun. En av våra källor i Ukraina meddelade oss den 26 november att Kiev är på väg att utse en ny chef för landets Finansinspektion, vilket kan tyda på att Gontareva snart kommer förlora sin tjänst som Ukrainas centralankschef.
Nya Tider kommer troligen att få skäl att återkomma i detta ämne.