Kanadensiska misstankar om kinesisk inblandning kom i förgrunden under valet 2019, men Trudeau-regeringens första åtgärder mot företaget går i huvudsak tillbaka till februari 2023. Den månaden förbjöd landet TikTok för sina statstjänstemän. I slutet av oktober samma år förbjöds dessutom kinesiska WeChat och ryska Kaspersky i sin tur, på grund av de ”uppenbara riskerna” med dessa applikationer.
”Särskilda risker för den nationella säkerheten”
Förbudet av TikTok följde efter att en utredning av företaget inletts av federala och provinsiella datasäkerhetskommissionärer. Resultaten visade på en ”oacceptabel risknivå” gällande integritet och datasäkerhet. Beslutet motiverades också av behovet av att ”den kanadensiska regeringens nätverk och data förblir säkra och skyddade”. Samtidigt bekräftade kanadensiska underrättelseutredningar att det fanns en tydlig kinesisk inblandning, vilket premiärminister Justin Trudeau försökte tona ned genom att säga att Kina inte utgjorde något hot och att dess aktiviteter i Kanada ”bara var normal diplomatisk verksamhet”.
Kina har ”bestämt” tillbakavisat anklagelserna om inblandning i mars 2023 och kallade dem ”ärekränkande”, trots att Kanada sade sig kunna påvisa propagandakampanjer på nätet riktade mot valda statstjänstemän och medlemmar av regeringen.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.