Det triviala svaret skulle kunna vara att brottsligheten faktiskt inte alls minskar. Det finns en stark misstanke, även långt utanför uttalat regimkritiska kretsar, om att Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) och svensk kriminologisk forskning medvetet eller omedvetet styrs av en politisk agenda. Det är i alla fall otvivelaktigt så att beskrivningen av tillståndet i landet, vad det gäller brott, skiljer sig radikalt beroende på vem man frågar. BRÅ, Dagens Nyheter och SVT menar att allt stadigt blir bättre, lugnare och tryggare. Aftonbladet och Expressen lever på våld och blod, men i deras värld är alla brottslingar ”svenskar”. Slutligen har vi många invandringskritiska bloggar som, kanske för att balansera aftonpressen, gärna särskilt lyfter fram invandrares brottslighet mot svenskar men också invandrares brott mot andra invandrare. Det är bilder som skär sig så totalt med varandra att det är svårt att föreställa sig att det bara är ”olika synvinklar” på en och samma verklighet. Moderatorn Folke Tersman, IFFS, uttryckte det lite mer försiktigt:
– När det gäller det här ämnet finns det som vi ska se stora skillnader mellan vad forskarna kommer fram till och allmänhetens uppfattningar om vad som är fallet. Om man har den minsta tilltro till vetenskapen och dess metoder måste man se det som ett potentiellt allvarligt problem, särskilt när det har politiska implikationer som i det här fallet.
Kriminologen
Felipe Estrada, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, visade att det grövsta våldet, mord och dråp, otvetydigt och stadigt minskat sedan mer än 30 år. Det är grundat på fakta som hämtats från dödsorsaksregistret och det kan knappast misstänkas vara politiskt tillrättalagt. Man har invänt att sjukvården blivit bättre och att fler svårt skadade räddas och att ökande våld på det viset dolts, men professor Estrada visade att även sjukhusens akuta behandling av våldsskadade minskat, om än inte lika kraftigt. Det grövsta våldet har tydligt minskat och liknande trender mot minskad våldsanvändning kan visas från de flesta västerländska länder. Riktigt varför denna utveckling varit har kriminologerna svårare att förklara. Det gäller politiskt, socialt och befolkningsmässigt mycket olika länder. Kanske är det för att så många unga män numera sitter i timmar framför datorn istället för att vara ”ute på stan” och ställa till bråk?
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.