Den 3 maj meddelade USA:s försvarsminister Ashton Carter att Italien har erbjudit sig att leda de kommande militära operationerna mot Islamiska staten (IS) i Libyen. Redan i mitten av mars, som första nyhetsmedia i Sverige, rapporterade Nya Tider att en intervention i Libyen planerades (NyT v.11/2016). Vi angav där Egypten, Frankrike och Italien som de ledande länderna i de kommande militära insatserna – något flera experter såg som oväntat – medan USA:s och Storbritanniens roller var mer oklara på grund av bland annat politiskt velande.
Pentagon bekräftar kommande insats
Carters gjorde sitt uttalande under ett besök i Tyskland där han vid en presskonferens med USA:s generalstabschef Joseph Dunford och den tillträdande Nato-överbefälhavaren Curtis M. Scaparrotti förklarade att Pentagon nu ämnar ta itu med IS växande styrka i Libyen.
– Vi vill vara tydliga, omständigheterna som råder där [Libyen] har fått oss att agera, och vi har vidtagit vissa åtgärder i Libyen. Men jag tror att den viktigaste frågan du [journalist] tar upp, när kan … insatsen börja som italienarna angav att de ska leda, och länge väntat på, för att hjälpa Libyen ta sig samman och utvisa vad som i grunden är utlänningar från dess territorium, sade Carter bland annat.
USA:s och Natos insatser har dock hitintills endast bestått i flygspaning och ett mindre antal flygattacker vid sidan av specialstyrkornas hemliga operationer och förberedelser på plats, något Nya Tider vid flera tillfällen rapporterat om. Trots dessa insatser har IS stärkt både sitt fäste i kuststaden Sirte, liksom sin övergripande närvaro i Libyen samt kraftigt utökat både territorium man kontrollerar och det man har förmåga att opera och projicera sin terror och inflytande i.
Enligt våra källor planeras den kommande operationen av officerare från USA, Storbritannien, Frankrike, Italien, Tyskland och Egypten – något som indikerar att även Tyskland kommer att spela en viktig roll. Den behöver inte nödvändigtvis vara av enbart militär art. Tysklands underrättelsetjänst BND betraktas av sina kollegor som en av de mest välinformerade i just MENA-länderna, ett okänt faktum utanför underrättelsekretsar.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.