Trots att mycket av vår planets luft och hav påverkas av ”slumpmässiga” vindar, är vissa funktioner mycket mer regelbundna. Vid ekvatorn förekommer tusen kilometer långa vågor mitt i kaoset.
I både havet och atmosfären färdas dessa gigantiska vågor, kallade Kelvin-vågor alltid österut. Och de förstärker oscillerande vädermönster som El Niño, en periodisk uppvärmning av havstemperaturer som återkommer med några års mellanrum.
Geofysiker har använt en matematisk förklaring till ekvatoriella Kelvin-vågor sedan 1960-talet, men för vissa var den förklaringen inte helt tillfredsställande. Dessa forskare ville ha en mer intuitiv, fysisk förklaring till vågornas existens; De ville förstå fenomenet i termer av grundläggande principer och kunna svara på frågor som: Vad är så speciellt med ekvatorn som tillåter en Kelvin-våg att cirkulera där? Och varför rör den sig alltid österut?
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.