Greenpeace erkände motvilligt i november att ett av deras ”Rainbow Warrior-fartyg” skall ”skrotas på en strand i Bangladesh” – en metod som Greenpeace själva har tillbringat år att kampanja emot.
”Vi har gjort ett misstag, ett som vi har försökt att korrigera” erkände Greenpeace International, med säte i Amsterdam, i mitten av november och tillade att de hade låtit Rainbow Warrior II att ”skrotas på en strand i Bangladesh på ett sätt som inte lever upp till de normer som vi själva har satt upp och kämpat för med våra allierade för att få internationellt erkända”.
Men det pinsamma erkännandet från en av världens största och mest framstående miljögrupper flög under radarn i de stora nyhetskanalerna. Greenpeace lade diskret ut ett pressmeddelande som få lade märke till på sin internationella webbplats.
I själva verket är Rainbow Warrior II:s öde bara det senaste i en rad besvär och skandaler som har plågat Greenpeace under de senaste åren, bland annat medgav de 2014 att de hade förlorat miljoner donerade dollar genom valutaspekulation.
Samma år blev Greenpeace kritiserat av den peruanska regeringen för att ha skadat de gamla Nazca-linjerna. Aktivister skadade den världsberömda platsen med gigantiska protestplakat som förespråkade solenergi och krävde att länder skulle bekämpa den globala uppvärmningen.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.