Skip to Content

Den franske författaren Renaud Camus är bland annat känd för att ha skapat begreppet ”Le grand remplacement”, Det stora utbytet. Foto: Privat

Folkutbytet och det tragiska fallet Sverige

Publicerad: 26 oktober, 2016, 09:57

 • Svenska

Jag hyser en passionerad kärlek för Sverige. Jag ägnade en omfattande del av min samlingsserie Demeures de l’esprit [ung. Sinnets boningar] åt dess konstnärers, författares, kompositörers, poeters och filmskapares hem. Jag tror att det sällan har varit så lyckligt som i Pajala, hos Læstadius i Lappland vid den forsande Torne älvs strand, eller på den väg som leder till Dan Anderssons lilla hus, Luossastugan i Dalarna. Därför lider jag så mycket av Sveriges öde, liksom Frankrikes, eller Storbritanniens, eller Belgiens. Men Sveriges fall är särskilt tragiskt, mer extremt, mer vansinnigt. Ingenstans får man ett starkare intryck av en vilja att begå självmord, hos ett folk och en nation.

Varför? Varför? I min bok La Deuxième Carrière d’Adolph Hitler [Adolf Hitlers andra karriär] hävdade jag att Europa aldrig återhämtade sig från traumat efter Hitler, att kontinenten är som en patient som har lidit av en cancer, nazismen, och att alltför nitiska kirurger fortsätter att operera i all oändlighet för att avlägsna den och, vid minsta tecken på sjukdom, fortsätter tills man har avlägsnat alla vitala funktioner och det inte återstår något hjärta, hjärna, lungor, nervsystem, livskraft eller lemmar. Hitler finns i alla våra fraser, som en omvänd referens och en symbol för det absolut negativa, och hans karriär som spöke, hans andra karriär såsom motpol, är förvisso mindre kriminell än den första, men har än större konsekvenser eftersom den betyder Europas död. Det som rasismen inte lyckades fullgöra 1945 – förstörelsen av den europeiska civilisationen – är antirasismen i dag en hårsmån från att uppnå.

Denna antirasism hämtar sin obestridliga legitimitet från dödslägren, och från den ack så begripliga önskan ”aldrig mer”, men i det samhälle som den har skapat kan man inte längre undervisa om förintelsen, eftersom denna antirasisms skyddslingar inte tolererar det, och judarna flyr varje år vår kontinent i tusental. Försöker Sverige, mer eller mindre medvetet, att göra bot för att det var mindre fientligt mot Tredje riket än det kanske borde ha varit? Jag vet inte. Man brukar säga att i sin puritanska nit att göra det rätta går Sverige för långt i antingen den ena eller den andra riktningen. Kanske måste man se det masochistiska vansinnet som att landet visar upp en ny väg till den gudfruktiga hängivenhet som ledde till så många härjningar under senare delen av 1800-talet. Om detta vittnar Ibsen, Dreyer, Munch eller just Laestadius, var och en på sitt sätt. Den neurotiska dimensionen av den aktuella situationen är för mig obestridlig. Måste man påpeka att gästfrihet förstås aldrig har inneburit att man låter sig invaderas av ett obegränsat antal gäster, som inte är särskilt vänskapliga, och till dessa överlämnar sitt hem eller fädernesland, för att till slut tvingas be dem att vara snälla att ge en själv en liten plats och några rättigheter i det som en gång var ens eget land? Ingen moral har någonsin krävt det, men varje moral har dessutom strängt fördömt det som en fruktansvärd likgiltighet inför döden, ett förnekande av förfäderna och en orättfärdig uppoffring av de kommande generationerna.

Fallet Sverige är, även om det är skrämmande i mina ögon, också mycket spännande. Jag är faktiskt övertygad om att det som jag kallar Det stora utbytet, bytet av folk och befolkning, den demografiska översvämningen och det etniska ersättandet som hela Europa har underkastats, men framför allt Västeuropa, trots sina enorma proportioner som företeelse, endast är en del av en bredare rörelse, utbytessträvan, den allmänna ideologin om alltings utbytbarhet, människor av andra människor, folk av folk, män av kvinnor, människor av maskiner, det levande av det materiella, djur av saker, som i de fruktansvärda köttfabriker där stackars djur som aldrig kommer att få se varken gräs eller himmel bokstavligen produceras, som döda föremål, vilka dessvärre ofta dessutom möter halaldöden.

Utbytessträvan är en helhet. Den som inte har förstått att utbytessträvan är en helhet kan inte förstå någonting om Det stora utbytet. Och Sverige, om man ska tro de förfärade ekon som når våra förbluffade öron, är det mest framskjutna laboratoriet för denna globala utbytessträvan, för produktionen av likriktad mänsklighet. Är det sant att små svenska pojkar har förbjudits att kissa stående? Är det sant att arabiska har gått förbi finska som landets andra språk? Är det sant att en film från regeringen ber svenskar av svenskt ursprung att gå upp i en ny nation, där de endast ska bli en komponent bland andra, jämlika de andra, antagligen i väntan på att den islamiska triumfen ger dem en underordnad roll, som ett erövrat och kuvat folk, som dhimmis? Det är inte bara ett Nobelpris i litteratur som tilldelas Bob Dylan som vittnar om denna globala utbytessträvan, i detta fall Det lilla utbytet, en nödvändig förutsättning för Det stora utbytet, ty de folk som känner sina klassiker låter sig inte utan revolt kastas på historiens sophög. Jag talar om masskulturens ersättande av högkulturen som gemensam referens.

Det värsta är att den ohygglighet som nu sker fortfarande skulle kunna undvikas. Det skulle räcka att de europeiska folken vaknar, lämnar det vegetativa tillstånd som glömskans undervisning och dvalans industri försatt dem i. Jag tror inte på möjligheten, för att parafrasera Stalin, att göra motstånd mot utbytessträvan i ett enda land. Hela vår kontinent hotas till sin civilisation och sin självständighet. Hela kontinenten måste göra uppror och först av allt mot förrädarna som överlämnar den till invasionen. Om några talar om ett inbördeskrig har de trots allt fel. Kampen som ska föras liknar snarare ett klassiskt självständighetskrig, ett antikolonialt uppror. Medlen och målet är ett: återvandringen, de erövrande folkens återfärd hem till sig.

 

fakta

Renaud Camus (f. 1946) är en av Frankrikes mest välkända författare och tänkare. Han har publicerat ett stort antal romaner, dikter, reseskildringar och dagböcker, och är känd för att ha skapat begreppet ”Le grand remplacement”, Det stora utbytet. 1977 tilldelades han Fénéon-priset för boken Échange (behållning av utbyte), 2003 priset ”30 millions d’amis” från djurrättsstiftelsen med samma namn (namnet 30 miljoner syftar på antalet husdjur i landet) för boken Vie du chien Horla (Hunden Horlas liv) och 2015 Jean-Ferré-priset för sitt arbete för det franska språket genom sin samlade produktion.
Renaud Camus

renaud.camus@wanadoo.fr

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Kerstin Sundgren

  Jag kunde inte uttryckt detta bättre än Renaud Camus har gjort. Jag förfäras dagligen över nyheter från mitt gamla hemland och känner en djup sorg över vad som händer där. Har svårt att förstå hur det svenska folket totalt har resignerat och gett bort sin födelserätt att fortsätta att vara stolta svenskar. Dom totalt indoktrinerade individer som nu styr Sverige kan bara jämföras med den stalinistika tiden när folket i Sovjetunionen inte vågade
  uttrycka vad dom kände inför en tyrann. Ofattbart och tragiskt!

 • clareal

  Renaud Camus får det att låta som om detta folkutbyte är något som svenska folket ensamt har hittat på. Jag är övertygad att Camus vet orsakerna, men liksom många andra, tiger han om det, som inte får sägas.
  De svenskar som via nätet har kännedom om den i Sverige verksamma judiska föreningen Paideia vet dock bättre. Denna förening har sedan år 2000 varit verksam här och synes drivas med medel från Raul Wallenbergs stiftelse och Allmänna Arvsfonden. En äldre, hitrest amerikansk judisk tant, vid namn Barbra Spectre, som leder föreningen, har gjort sig ökänd i en stor del av nät-världen, alltså ”gone viral”, som det brukar heta. Enligt tantens egna ord, vill man främja en tredje-världens-folk invandring till Europa, gärna med muslimska förtecken. Denna judiska förening har således multikultur, multietnicitet och rasblandning högst på sitt program. I nät-intervjun säger hon att det är helt nödvändigt att denna förändring kommer tillstånd, annars kommer Europa gå under. Samtidigt säger hon sig vara medveten om att judarna kommer bli illa sedda, på grund av denna sin oombedda verksamhet.
  I sammanhanget kan man kanske ana ett samband till vad som inträffade 2014, när svenska Riksdagen återsamlades efter septembervalet. Vid den sedvanliga gudstjänsten i Storkyrkan talade (privatmannen?) Göran Rosenberg, som även han är medlem i Paideia, om att Sverige på lite sikt skulle bli helt multi-etniskt, likgiltigt om vi svenskar önskar det eller inte. (It’s a ”done-deal”, således!). Tilläggas kan, att Aftonbladet efteråt hade en hat-artikel riktad mot Jimmie Åkesson, därför han var oartig och inte applåderade Rosenbergs tal.
  I grund och botten är folkutbytet en gammal konspiration, som tog ny fart under mitten av sextiotalet. De amerikanska immigrationslagarna ändrades 1965 och kom hädanefter att acceptera invandring från jordens alla hörn, detta efter en cirka 40-årig judisk kamp för ”likaberättigande” av invandringen. Det skedde under en kritisk period i USA:s historia. Presidentmord, Vietnamkrig, sexuell ”befrielsekamp”, raskravaller, social upplösning och mycket mer. I skvalpet efter vänstervågen fick vi härhemma också en flyktingdebatt. Den gamla asylrätten gjorde vänster- och kommunistpolitiker, starkt behjälpta av Bonnierpressen, slarvsylta av. Kreativiteten visste inga gränser när man hittade på nya benämningar på de inträngande massornas status. Så har det fortsatt.
  Sannerligen har det inte heller saknats draghjälp från ”vanligt folk”, som gärna iklätt sig rollen som ”godhetsnissar” u p a.

 • SVENOG

  Renaud Camus text är bland det bästa jag har läst. Dels hans beskrivning av den pågående massinvandringen som ”Det stora utbytet, bytet av folk och befolkning”. Jag har inte tänkt riktigt så förut men så är det naturligtvis. Antirasisterna vill byta ut svenskarna som ju är rasister mot araber och afrikaner som ju då inte är rasister. Tanken om ”en bättre sorts människa” känns igen från kommunism och nazism där ledarna insåg det hopplösa i att få igenom sina höga ideal med den existerande befolkningen. Alltså måste befolkningen bytas ut. Antirasismen står alltså på samma .ideologiska grund som kommunism och nazism.

  Dels inger hans beskrivning hopp, vilket är underbart. Hoppet står till att “de europeiska folken vaknar, lämnar det vegetativa tillstånd som glömskans undervisning och dvalans industri försatt dem i.” Nu känner jag mig för första gången som en europée. Tillsammans med Polen och Ungern och nu Frankrike kan “hela kontinenten göra uppror och först av allt mot förrädarna som överlämnar den till invasionen”. Man vågar kanske hoppas på en framtid för Europa!

 • Dennis Zackrisson

  Ja, det var en tänkvärd artikel av Renaud Camus. Att vart och ett folk ska hålla sig på sitt ställe och utveckla sin egen nation är ju en tes som med dagens folkvandringar ifrågasätts på många ställen såväl hos oss som i vår närhet, men även på andra håll av vårt lilla klot.

  Men det tycks mig som att Camus glömmer bort den största folkfördrivningen under s k ”efterkrigstid”, dvs från 1945 och framåt. Och inte med ett ord nämner de största landtjuvarna i historien. Lite märkligt eftersom denna s k ”etniska rensning” fortfarande pågår, dag för dag, och på mark, vilken ofta talas om som ”biblisk”.

  När Camus talar om ”bytet av folk och befolkning, demografisk översvämning och det etniska ersättandet” är det framför allt palestiniernas öde en kommer att tänka på. Hur en oförväget självsvåldig krigarkast överföll dem och sedan slutet på 1940-talet skapat miljon efter miljon av flyktingar och haft mage att utropa en statsbildning, som inte har någon som helst legitimitet enligt internationella lagar. Och därutöver producerat en outsinlig ström av krigsförbrytare, varav många började sin karriär som terrorister på 1940-talet bl a genom att kallblodigt mörda den svenske FN-medlaren Folke Bernadotte, medlem av den svenska kungafamiljen.

  Låt oss inte glömma bort, utan i stället ena oss med andra förtryckta när vi själva reser oss för att kasta av oss det politiska ok, som av den svenska överklassen lagts på våra redan nedtyngda axlar!

 • Metodisten Kidd

  Mycket bra skriven artikel.
  Jag er Norsk, I Norge var det faktisk krig i 5 år. Men ändå så talar man som att å kritisera dålig invandringspolitik i Sverige er någon slags nazism. Så talar man inte i Norge, där er man färdig med ordet och hela nazismen for länge sen.
  Det verkar som man måste fylla upp hela Sverige med alla typ utlänningar ovansett hva priset blir, ekonomisk, kulturellt, moralisk och socialt. Darfor att om inte så er man någon slags nazi ? Det er lite i mellan. I verkligheten så er allt i mellan. Ingen av dom två extremiteter er lösning.
  Det er något riktig gammaldags over politik i Sverige, man talar i principer. Höger och vänster. Man måste välja vilken politisk klan man vill tillhöra. Så er det inte i Norge och Sverige.
  Resultaten av vad samhället gør bestämmer vad man tycker och vem man stämmer på denna gång. Vill inte folket ha något, så spelar det ingen roll va politiker och statsminister tycker.
  Men vi i Norge er glada i Sverige å håpast Svenskarna städar upp å blir glada – på Svensk igen

Inget erkännande av islam i Slovakien

UTRIKESI början av december 2016 införde Slovakien en lag som under överskådlig tid kommer att omöjliggöra ett officiellt erkännande av islam som religionsgemenskap.

Kammaråklagare Rolf Hillegren: Så fungerar det svenska rättssystemet

Brott & StraffBrott och straff är ett område som väcker starka känslor hos allmänheten, vilket framkommer med jämna mellanrum när pressen uppmärksammat något rättsfall. Rolf Hillegren, före detta kammaråklagare, försöker här reda ut tankarna bakom varför domstolar dömer som de gör. Den första delen publicerades i NyT 2016 v51/52.

Ny migrantvåg till Österrike

ÖSTERRIKEEuropa står inför en ny våg av asylsökande från tredje världen, enligt prognoser från Österrikes militära underrättelsetjänst (Heeres-Nachrichtenamt). På grund av minskat bistånd och otillräckliga motåtgärder från EU:s sida förväntar sig underrättelsetjänsten att den nya migrantvågen främst kommer att bestå av afrikanska välfärdsmigranter från länder som Nigeria, Kongo-Kinshasa, Sudan och Etiopien.

Hjälporganisationer tros smuggla migranter till Europa

UTRIKESEnligt uppgifter från tankesmedjan Gefira har en rad hjälporganisationer under två månader smugglat nästan 40 000 migranter till Europa. Officiellt ägnar de sig åt att undsätta migranter i sjönöd, men genom att spåra hur hjälporganisationernas fartyg har rört sig har Gefira kommit fram till att de i själva verket möter upp smugglarfartyg alldeles utanför den libyska kusten som där tar ombord migranterna.

Sanna Hill: ”Ett år av förändringar – nu tar vi hem det här”

Marine Le Pen kritiseras för Rysslandslån inför presidentval

UTRIKESDet franska Front Nationals presidentkandidat Marine Le Pen attackeras i media för att ha lånat pengar från ryska banker. I egenskap av anti-etablissemangspolitiker har hon fått nobben hos alla franska banker. Lånet förmedlades av hennes far och partiets grundare Jean-Marie Le Pen, men trots detta verkar relationerna mellan far och dotter Le Pen vara fortsatt kyliga.

Körde ihjäl brandman – dömdes till villkorlig dom

INRIKESI början av januari dömdes en 70-åring för att ha kört ihjäl en brandman efter en vansinneskörning vid en olycksplats. Han döms för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik, straffet blev villkorlig dom.

Svensk dataspelsjätte köper Indiens ledande spelutvecklare

DATORSPELStarbreeze, ett Stockholmsbaserat dataspelsföretag, har förvärvat det indiska produktionsbolaget Dhruva Interactive för drygt 77 miljoner kronor. Starbreeze är en av norra Europas största spelstudios med många populära spel i sin produktionslista, bland annat Payday, Payday2 och Storm.

Lögnkrig och desinformation i media

LEDARE: CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNu ska Säkerhetspolisen kopplas in för att hindra Ryssland att ”desinformera” svenskar i syfte att påverka valet 2018. När Katerina Janouch i tjeckisk press tar bladet från munnen om Sverige är det ”rysk propaganda”. Samtidigt blir systempressen gång på gång påkommen med att ljuga och förvränga. Hyckleriet kunde inte ha varit tydligare.

Romer och kriminalitet

KRÖNIKAI föregående nummer av Nya Tider redo­visade Dan Malmqvist en granskning av kriminaliteten bland företrädare för romska organisationer och deras familjer. Professor Karl-Olov Arnstberg, som bedrivit akademiska studier om romska minoriteter i Sverige, berör i veckans debattartikel varför åldringsrån är så utbredda bland just romer och ger sin syn på det svenska samhällsklimatet, där politiker vägrar att se sambandet mellan romsk livsstil och kriminalitet.

Militären markerar vid avskedsceremoni

UTRIKESDen avgående amerikanske presidenten Barack Obamas sista veckor vid makten har bjudit på flera historiskt unika händelser. Dels har det handlat om intensiva sista-minuten-försök från Obama-administrationen att sabotera för den tillträdande presidenten Donald Trump, dels hur öppet missnöjet med Obama visades av hans egen militär som han är högste befälhavare över.

Sveriges vapenförsäljning: Saudiarabien, Filippinerna och Indonesien

INRIKESSverige har hårda exportregler för krigsmateriel, men ändå har svenska vapen hamnat i till exempel den saudiska diktaturstaten. Utan export blir det dock omöjligt att upprätthålla en svensk försvarsindustri, och enligt Sverigedemokraterna är det viktigt att Sverige fullföljer följdleveranser även till Saudiarabien för att inte upplevas som en oseriös aktör av potentiella kunder. Nästa land att köpa det svenska stridsplanet JAS 39 Gripen kan bli Filippinerna, där Saab Group nyligen öppnat nytt kontor.

Syrier i clownmask dömd

INRIKESEn person som uppger sig vara född 1999 tog på sig en clownmask och knivhotade två personer vid två separata tillfällen i västgötska Tibro en dag i oktober förra året. Nya Tider kan som enda tidning avslöja att gärningsmannen är asylsökande från Syrien.

Om 60-talsvänstern och spirande kärlek, Ingvar Forsbergs Berättelsen om Huset – En tidsroman

BOKRECENSIONAnders och Annika är ett osannolikt par. Anders är revolutionär socialist som med stor iver deltar i studentrevolten 1968. Annika är den eftertänksamma som sätter gudstron främst. Ingvar Forsbergs roman Berättelsen om Huset – En tidsroman är inte bara en kärlekshistoria. De intensiva diskussionerna blir till religiös-filosofisk betraktelse om andlighet och själens odödlighet.

”Fördomar att romer stjäl” – men företrädarnas nära anhöriga är ofta tjuvar

INRIKESRomska organisationer får skattepengar för att främja sitt eget folks kultur och ”motverka fördomar” om dem. Men vid en granskning visar det sig att nästan alla deras egna företrädare antingen själva nyligen är dömda för brott eller har nära anhöriga som är det – och att stöldbrott är det vanligaste. I en unik kartläggning kan Nya Tider bland annat avslöja att dottern till en känd romsk taleskvinna dömts för en stöld där 56 cigarettlimpor gömdes under en kjol.

När Nya Tider ringer upp Rosita Grönfors: Förnekar alla domar mot barnen

INRIKESRosita Grönfors framträder ofta i media som romernas talesperson och är den enda romska företrädare vi lyckas få en telefonintervju med.

Bojkott mot Den Korte Avis – Svenska politiskt korrekta metoder har spridit sig till Danmark

DANMARKDen populära nättidningen Den Korte Avis är under ekonomisk attack från meningsmotståndare, som dragit igång en omfattande annonsbojkott. Även den statliga Danmarks Radio har deltagit i hatkampanjen, men har fått backa och be om ursäkt. Debatten i Danmark kring tidningen påminner om höstens diskussion i Sverige om Nya Tider och Bokmässan.

Ingen ska kunna säga ”vi visste inte”

KRÖNIKA

Lysande program trots medioker programledare

KRÖNIKAFå torde ha missat att SVT för tillfället sänder en serie där Sveriges före detta statsminister Fredrik Reinfeldt intervjuar före detta makthavare, det vill säga sådana som han själv.

FPÖ sluter avtal med Putins parti Enade Ryssland

UTRIKESDet patriotiska och EU-skeptiska Österrikiska Frihetspartiet (FPÖ) meddelade den 19 december att man slutit ett avtal med ryske presidenten Vladimir Putins parti Enade Ryssland. Avtalet har väckt uppseende och debatt i Österrike, men reaktionerna från övriga Europa tycks hittills ha uteblivit. En orsak kan vara att det sammanföll i tiden med lastbilsattentatet i Berlin.

Gå till arkivet