I detta nummer intervjuar Nya Tiders reporter Lars Ohlsson historieprofessorn Gunlög Fur vid Linnéuniversitetet i Växjö angående hennes utfall mot speedway-klubben Indianerna. Hon menar att det är ”en väldigt problematisk stereotyp”. Så här förklarar hon för nättidningen Hockey-Sverige:
– Även om många hävdar att de kanske beundrar indianer så refererar den stereotypen inte till någon existerande grupp. Den stereotypen döljer mycket av vad som hände historiskt och vad som är människors verklighet i dag.
Men det är ju inte ”indianerna” som det stormat kring i Sverige, utan de lokala BLM-aktivisterna har i stället angripit Carl von Linné. Eftersom han lade grunden till klassificeringen av alla arter på jorden beskylls han för att syssla med ”vetenskaplig rasism”, för att citera Henrik Arnstads krönika i Aftonbladet, och nu kräver man att alla statyer av denne internationellt berömde vetenskapsman rivs.
Vi frågar så klart Fur om hon vill byta namnet på sitt eget universitet – men nu börjar hon slingra sig. Det skulle vara ”kontraproduktivt”. Och nu kommer det riktigt festliga. Hon föreslår istället att man ”belyser hela Linnés verksamhet” och att ”hans kunskaper också måste problematiseras eftersom inte all kunskap kan anses som bra”.
Tänk en gång extra på det uttalandet. ”All kunskap kan inte anses som bra”. Och det ska komma från en ledande person på en läroanstalt.
Så vi ska börja dela upp kunskap i ”bra kunskap” och ”dålig kunskap” nu? Eller rent av ”ond kunskap?” Som om det skulle finnas någon inneboende subjektivitet i objektiv fakta. Så nu kan man alltså börja betrakta till exempel kunskap om vilka som begår förnedringsrån eller åldringsbedrägerier som ”dålig kunskap”.
Nu har talesättet ”kunskap är makt” fått ännu en dimension, och det är när det börjar talas om ”dålig kunskap” som man förstår vilka det är som känner sig hotade. Som tur är finns Nya Tider för att alltid sprida kunskap – och detta oavsett om Fur tycker att den är dålig eller inte.