Den 25 januari hölls huvudförhandlingen mot Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson i Göteborgs tingsrätt. De båda är åtalade för brott mot griftefriden efter att 2019 ha skickat ned en undervattensrobot som filmade vid vraket av M/S Estonia, färjan som förliste 1994. I filmen syns ett hål i skrovet, som är fyra meter på höjden och 1,2 meter på den bredaste punkten. Av filmen skapade Evertsson dokumentärserien ”Estonia-fyndet som ändrar allt”, en serie som gav honom Stora journalistpriset och ledde till nya teorier kring orsaken till förlisningen.
Insatsen bröt dock mot den av riksdagen 1995 antagna propositionen ”Skydd för gravfriden vid vraket efter passagerarfartyget Estonia”, som i 2§ fastslår:
”Dykning och annan undervattensverksamhet får inte bedrivas i vraket efter passagerarfartyget Estonia eller inom det område som anges i 1 § andra stycket.
Förbudet gäller dock inte verksamhet som avser att täcka över eller skydda vraket eller att förhindra förorening av den marina miljön från vraket, om verksamheten bedrivs av en myndighet i Estland, Finland eller Sverige eller på uppdrag av en sådan myndighet.”
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.