Trots att Spanien är ett av de länder i världen som drabbats värst av Covid-19 med i skrivande stund 27 709 döda, verkar antalet spanjorer med antikroppar vara mycket lågt. En pågående nationell undersökning visar att endast 5 procent av befolkningen har utvecklat antikroppar och därmed kan antas ha varit smittade.
– Det är inte bra nyheter för Sverige, säger epidemiologen Tove Fall, epidemiolog vid Uppsala universitet, till Aktuellt den 14 maj.
I Sverige går nämligen strategin ut på att skapa ”flockimmunitet”, där en majoritet av befolkningen utvecklar antikroppar och därmed inte är mottagliga för smittan längre. Även en undersökning bland stockholmare visade dock på låg frekvens av antikroppar, cirka 7,5 procent.
Bland andra den svenske smittskyddsläkaren Johan Giesecke menar att Covid-19 är en ”tsunami” som dolt sprids över hela världen. Redan i april sade han att han tror att halva Sveriges befolkning redan är smittad. Statsepidemiolog Anders Tegnell sade den 16 april att Folkhälsomyndighetens modeller talar för att flockimmunitet kommer att nås i Stockholm redan i maj. Enligt de senaste undersökningarna verkar detta vara fel.
Även på WHO är man bekymrade. Efter att Tyskland i april börjat leta efter antikroppar sade Mark Perkins, diagnosexpert på WHO, till tidskriften Science:
– Man hade hoppats på 45 eller 60 procent. Det skulle tyda på att det pågår en omfattande spridning i det dolda och skapar immunitet i samhället. Nu ser detta tyvärr inte ut att stämma.
Forskarna hade valt ut staden Heinsberg som varit särskilt hårt drabbad, men hittade bara antikroppar hos 14 procent av 500 slumpvis utvalda personer.
Men det kan också finnas en annan orsak till att man inte hittar antikroppar i den omfattning som man hoppats på. Studier som bland annat redovisas av Folkhälsomyndigheten tyder på att personer med milda symptom också har färre antikroppar. Den 7 april skrev South China Morning Post om att en studie genomförd av Shanghai Public Health Clinical Centre visat att av 175 patienter hade ungefär en tredjedel utvecklat oväntat låga nivåer av antikroppar och i tio fall inga alls.
Försök på apor har dock varit uppmuntrande. En kinesisk studie som publicerades den 6 maj visar att smittade makaker inte insjuknar en andra gång om de utsätts för smittan efter att de tillfrisknat.
Antikroppar har även hittats hos människor som inte varit infekterade av Covid-19. Bland annat har en forskargrupp vid La Jolla Institute for Immunology i Kalifornien hittat antikroppar i vartannat blodprov som tagits åren 2015-2018, långt innan Covid-19 började spridas. De tolkar det som att likheter med vanlig förkylning gör att vissa människors immunsystem även reagerar på det nya Covid-19.
Forskarna konstaterar även att förekomsten av antikroppar inte är det samma som att man är immun eller hur länge en sådan immunitet skulle kunna vara. Det tar en till tre veckor att utveckla antikroppar från det att man smittats.
Källor:
https://science.sciencemag.org/content/368/6489/350
https://www.sciencemag.org/news/2020/05/t-cells-found-covid-19-patients-bode-well-long-term-immunity
https://www.exakt24.se/lag-immunitet-och-hog-dodlighet-i-spanien/
https://www.nyatider.nu/svensk-lakare-98-99-procent-far-nastan-inga-symptom/
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/symptoms-testing/testing.html
https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/470ac03e33d94c32906478fce196f117/serologi-covid-19.pdf
https://science.sciencemag.org/content/early/2020/05/06/science.abc1932
https://www.exakt24.se/ny-studie-flockimmunitet-mot-corona-kan-vara-en-omojlighet/
https://www.scmp.com/news/china/science/article/3078840/coronavirus-low-antibody-levels-raise-questions-about