eNyT 84/2024
Trumps Big Tech – värre än vi kan föreställa oss?
Donald Trump har flera tongivande profiler från teknikjättarna på sin sida i presidentkampanjen. Utvecklingen tycks oväntad för de som vant sig vid att nätjättar mestadels motarbetar Trump och konservativa i allmänhet.
33 kvinnor fick livmodern bortopererad – helt i onödan
Flera kvinnor fick sina livmödrar bortopererade efter felaktigt ställda diagnoser i Uppsala.
Moldavisk politiker om uppmärksammade folkomröstningen: ”Väst vann en pyrrhusseger genom valfusk”
Folkomröstningen i Moldavien har genererat stor internationell uppmärksamhet. Frågan som ställdes var om Moldavien ska skriva in en strävan efter ett EU-medlemskap i grundlagen.
Israels anfallsplaner mot Iran läckte – från USA
En läcka med topphemliga militära dokument som visar Israels förberedelser för att anfalla Iran, men även att Israel har kärnvapen, har nu fått stor spridning på sociala medier.
Hur Hollywood lärde sig tala
Musikalfilmen utvecklades ur scenmusikalen, som i sin tur har ett ursprung som kan spåras tillbaka till antikens Grekland. Musikalens historia är med andra ord längre än vad man först kan tro. Handlingarna och stilarna har varierat väldigt mycket genom åren, men den röda tråden som löper genom musikalerna är densamma.
Ikonen i fickan: En bok om yttre och inre resor
Ibland finner man sig ståendes vid ett vägskäl och har ingen aning om vart man ska vända sig. Vid sådana tillfällen kan en bok göra underverk. Ikonen i fickan är en sådan bok.
Sagerska palatset
När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?
Drömmen om ett annat USA
Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.
Elever stressar ofta över läxor
Svenska elever lägger lite tid på läxläsning men blir ändå ofta stressade.
Senaste numret
Nya Tiders nyhetsbrev!