eNyT 26/2024
Dödlig skolattack – tolvåring sköt jämnåriga
En tolvårig elev mördades och två andra skadades under en skolskjutning i Vanda, Finland under tisdagsförmiddagen. Gärningsmannen är en jämnårig pojke som går i samma klass som offren. Han har gripits och erkänt det planerade dådet – men kommer inte att straffas.
Ukrainska terrorister hotar mörda ungersk toppolitiker
László Toroczkai, partiledare för det nationalistiska partiet Mi Hazánk i Ungern, meddelar i en film att han fått ta emot flera mordhot från ukrainska terrorister. I filmen visas hoten upp, både i form av dokument och en videosnutt där terroristerna bär mask. Personerna som hotar honom har information om exakt var Toroczkai befunnit sig, vilket han förmodar beror på att de kunnat spåra hans kontokort. Enligt Mi Hazánk tillhör terroristerna Krakenregementet som lyder under underrättelseenheten vid Ukrainas försvarsministerium. Toroczkai vägrar dock att vika sig. ”Skicka inga fler brev till mig, för jag förhandlar inte med terrorister”, säger han. Nya Tider har översatt filmen till svenska.
Efter tolv år som fängslad: Nu ska Högsta domstolen avgöra om Assange ska utlämnas
Sedan 2012 har WikiLeaks-grundaren Julian Assange befunnit sig i Storbritannien: först på Ecuadors ambassad, och sedan 2019 fängslad medan flera rättegångar avlöst varandra. USA har begärt honom utlämnad, misstänkt för spioneri. Inom kort väntas fallet få ett avgörande i Storbritanniens högsta domstol. Om Julian Assange utlämnas från Storbritannien till USA för att sedan åtalas, kommer det att innebära ”allvarliga konsekvenser för yttrandefriheten”. Det skriver Förenta nationerna (FN) i ett pressmeddelande där organisationens särskilda direktör för yttrandefrihet, Irene Khan, uttalar sig.
Konjunkturen osäker – olika signaler från olika delar av marknaden
Den skakiga konjunkturen, ränteläget och den geopolitiska oron gör att den ekonomiska utvecklingen uppfattas som osäker. Olika tendenser och förhoppningar lyfts fram i olika rapporter, men hushållen kämpar för att klara sin vardagsekonomi. Den höga arbetslösheten, främst bland utrikes födda, är ett återkommande orosmoln. Riksbankens senaste företagsundersökning sammanfattar situationen ganska väl, med följande framsidesrubrik: ”Det syns inga gröna skott än”.
EU antog lag om ny GMO-teknik – lantbrukare varnar för amerikansk utveckling med genpatent
Den 7 februari antog ett splittrat Europaparlament en lag om ny GMO-teknik. Rösterna blev 307 för, 263 emot och 41 nedlagda. I huvudsak handlar lagen om att liberalisera regelverket för NGM (nya genomiska metoder), som idag faller under regelverket för GMO.
Aprilskämt: Ungern utesluts ur EU-val – anses vara en ”valautokrati”
För att ”skydda demokratiska värden” i Europa har EU-kommissionen beslutat att utesluta Ungerns väljare från det kommande EU-valet som hålls i juni. Detta sedan Ungern återigen befunnits bryta mot EU:s regler om ”lagstyre och demokrati”. Istället kommer AI att fördela ungrarnas röster.
Afrikan utvisas efter 30 års kriminalitet
Sedan Tidöregeringen kom till makten hörs ibland klagan om att alla politiker är likadana och att det inte spelar någon roll vilken politisk färg de har. Det blir ingen skillnad med Kristersson som statsminister – han är samma skrot och korn som Andersson. Men det stämmer inte. Det finns stora skillnader mellan Tidöregeringen och tidigare röda, rödgröna och till och med blåa. Det märks inte minst på fallet Kitutu.
För den som vågar är allt möjligt
Visst har vi haft några försiktiga upprorsmän från viktiga positioner inom gammelmedia, journalister som bit för bit har vågat ifrågasätta de påbjudna narrativen. De får ofta lämna sina jobb och skriver nu i stället egna bloggar och böcker. En del kommer i skarpa debatter med sina gamla politiskt korrekta kollegor. Men knappast någon som har arbetat på till exempel SVT och SR har kommit så totalt på tvären med sina gamla kollegor som Joakim Lamotte. I hans bok Där stormen är får vi följa hans resa från gammelmedia till fri, sanningssökande journalist.
Europa i förändring: Kampen mot globalisterna
Frankrike blir allt fattigare och det syns på flera sätt. Offentlig service som skola och vård läggs ner och förfaller. Medan miljarder euro skänks bort till Ukraina så tvingas sjukhus tigga pengar online från allmänheten. Medan politikerna ger sig själva nya rekordlöner så har allt fler fransmän inte råd att betala elen, trots att Frankrike är en nettoexportör av el. Precis som i Sverige tvingar EU folket att köpa sin egenproducerade billiga el dyrt. Många fransmän har inte längre råd med mat. Soptunnorna har blivit mångas utväg, inte minst för fattigpensionärer. Fransmännen har demonstrerat sedan 2018, i år i form av massiva bondeprotester. Omfattande vägblockader och andra aktioner har skakat Frankrike och spridit sig över Europa. Nya Tider publicerar här den andra delen av intervjun med Olivier Rohaut, en av ledarfigurerna i den franska proteströrelsen, som ger oss en unik inblick i dagens Frankrike och den franska proteströrelsen.
Senaste numret
Nya Tiders nyhetsbrev!