Den tredje april i år införde sultanen av Brunei nya, stränga, sharialagar. Däribland stening till döds för homosexualitet, amputationer och piskstraff för bland annat stöld och äktenskapsbrott. Oxford University fattade nyligen beslut om att ompröva den hedersgrad man gav sultanen 1993. Även Europaparlamentet har reagerat starkt på de nya lagarna. Parlamentsledamöterna röstade ja till bojkott av Brunei, av landets lyxhotell runtom i världen samt att höga bruneiska tjänstemäns tillgångar fryses.
För att blidka Europaparlamentets ledamöter skrev sultanen i ett brev till dem: “Dödsdomar – stening till döds och amputation – liksom stöld, rån, äktenskapsbrott och sodomi, har höga krav på bevis. De kräver inte mindre än två eller fyra män med hög moralisk ställning och fromhet som vittnen för att utesluta alla former av indiciebevisning”. Nya Tider uppmärksammat brevet i förra veckan.
När det gäller piskning som straff fortsatte han i brevet: “Den dömde måste klä sig, piskning måste ske med måttlig kraft utan att lyfta handen över huvudet, inte leda till att huden fläks upp eller att ben knäcks, och får inte ske på ansikte, huvud, mage, bröstet eller privata delar”.
Bojkott utökas
Reaktionerna i omvärlden har spridit sig och flera företag bryter nu med Brunei. Den globala resebyrån STA Travel slutar sälja resor med Bruneis statliga flygbolag Royal Brunei Airlines, det australiska flygbolaget Virgin Australia Airlines har sagt upp ett avtal som ger de anställda rabatterade biljetter till Royal Brunei Airlines, och Transport For London, som driver Londons kollektivtrafik, tar bort reklam för Brunei som resmål. Dessutom får inte Deutsche Banks personal bo på lyxhotellen som ingår i kedjan Dorchester Collection och som ägs av den bruneiska staten.
Ett liv i överflöd
Sultanen, Hassanal Bolkiah Mu’izzadin Waddaulah, och hans bror Prins Jefri bor i ett palats med 1 788 rum, 257 badrum, fem simbassänger, en moské, en bankett som rymmer 5 000 personer och ett garage med plats för 110 bilar. När han fyllde 50 år byggde sultanen ett stadium, bjöd in Michael Jackson och betalade honom 17 miljoner dollar för tre konserter.
Sultanen är född 1946 och fick sin titel 1967 då hans far Omar Ali Saifuddin III abdikerade. Hans släkt har styrt landet sedan 1400-talet och Hassanal Bolkiah är den 29:e sultanen. Han styr landet enväldigt och är en av världens rikaste män.
År 1991 introducerade han konservativ muslimsk ideologi i landet. Sultanen har varit indragen i en långdragen tvist med sin bror Prins Jefri, tidigare finansminister, som han har anklagat för att ha förskingrat miljardsummor. Tvisten ska ha avslutats 2009 efter att ha pågått i över tio år. Enligt rapporter ska sultanen själv ha använt motsvarande många miljarder kronor av statskassan för eget bruk. Han är känd för sin stora samling sport- och lyxbilar – omkring 5 000, varav många är unika och specialbyggda. Han bor i palatset Istana Nurul Iman.
Den 65-årige Prins Jefri har ett separat nöjespalats. Han har ägt en 152-fots-yacht som han döpte till Tits med tillhörande livbåtar Nipple 1 och Nipple 2. Utomlands är bröderna ökända för sina sexpartyns och deras olika harem består huvudsakligen av minderåriga tjejer som översköljts av dyrbara gåvor. En tidigare flickvän auktionerade ut ett halsband som hon hade fått av prinsen för 100 000 dollar.
Prins Jefri betalade sju miljoner dollar för en matta med guldtråd och broderade juveler och han har ägt en helikopter och åtta flygplan inklusive en privat Boeing 747. Han har köpt målningar av Renoir, Manet och Degas. Genom sina 200 företag köpte Prins Jefri mer än 500 fastigheter, inklusive en samling femstjärniga hotell. Han har ägt New York Palace, Los Angeles Hotel Bel-Air, Plaza Athénée i Paris och köpte Londons tidigare Playboy Club.
Att inte leva som man lär
Brunei är en liten stat i Sydostasien med en befolkning på cirka 450 000 innevånare. Landet har stora olje- och gasresurser och relativt hög BNP per innevånare. Våldsbrott är ovanliga i landet och kriminaliteten låg. Småbrottslighet såsom snatterier och fickstölder förekommer sporadiskt.
Trots detta har alltså sultanen nu infört stränga sharialagar. Nya Tider har varit i kontakt med en islamkännare som förklarar det nya lagsystemet. Vi kan nu också återge historier från bakom palatsväggarna i Brunei, berättat av en västerländsk före detta haremflicka.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.