Åkesson gick emot strömmen genom att inte tala om hur mycket partiet vill satsa på diverse områden eller gnälla på vad som borde ha gjorts. Hans fokus låg i stället på ideologiska principer, förutom de två organisatoriska förändringar man vill göra i sjukvården.
Temat i talet var att förena socialism och konservatism i en idé om lika rättigheter och lika skyldigheter för varje medborgare, Socialdemokraternas Per Albin Hansson och den konservative Heidenstam i förening i Folkhemmet.
I talet haglade inledningsvis socialdemokratiska referenser som ”Gör din plikt, kräv din rätt”. Han parafraserade även Göran Perssons ”Den som är satt i skuld är inte fri”, som i Åkessons tappning blev ”Den som är otrygg är inte fri”, vilket i dagens läge får betraktas som konservativt.
”Det handlar om de som bygger bilarna mot de som bränner bilarna”
Lotta Grönings, journalist på Axess, spontana kommentar till Nya Tider var:
– Det var mycket socialdemokrati.
Det är dock en sanning med modifikation, talet innehöll både socialdemokrati och konservatism, så beroende på egen läggning kunde man höra det man ville höra.
Åkesson berättade om sina resor i Sverige och om de han hade träffat. Till skillnad från de andra partiledarna berättade han även om sina möten med människor med utländsk bakgrund. Han gav fem exempel som handlade om personer som blivit drabbade av mångkulturen, och två av dem var själva invandrare. Alltid retar det någon att Sveriges mest brunsmetade partiledare är den som står upp för alla människor, oavsett härkomst. Det var också något han var mycket tydlig med, den som vill anpassa sig till ”Det Nya Folkhemmet” är välkommen, men den som inte vill vara en del av det får leta efter någon annanstans att bo.
När Åkesson utvecklade sina tankar om ”Det Nya Folkhemmet” poängterade han att det inte handlade om att vrida klockan tillbaka, utan om att återfå viktiga principer som förlorats under vänsterliberalernas maktinnehav.
– En sådan bärande princip är idén om att vi bidrar efter förmåga och vi får efter behov. Men en sådan princip kan inte stå ensam, den måste förenas med en annan förlorad princip: först gör man sin plikt, sedan kräver man sin rätt, sade Åkesson.
Enligt Åkesson handlar konflikterna i Sverige i dag inte om klass, kön, hudfärg eller härkomst, det handlar om konflikten mellan de konstruktiva och de destruktiva. Till de destruktiva räknas det vänsterliberala etablissemang som försöker hålla liv i andra konstruerade konflikter för att berättiga sin egen existens.
Efter att ha räknat upp en lång rad problem i välfärden presenterade Åkesson två nya förslag för sjukvården: varje patient skall ha en ansvarig läkare och de orimliga skiften i vården skall bort. Därefter gick han igenom vad det Det Nya Folkhemmet innebär:
– I vårt moderna folkhem har man rättigheter, men man har också skyldigheter. I vårt moderna folkhem söker man egen försörjning, här gör man sin plikt innan man kräver sin rätt. Är man beredd att acceptera detta, är man beredd att anpassa sig, då är man välkommen att bli en del av vårt moderna folkhem. Är man inte beredd att acceptera de krav vi ställer, får man bo någon annanstans.
Talet avslutades med att han läste upp Medborgarsång och utbrast till publiken:
– Då kör vi! 14 månader – 429 dagar – kvar.
Förutom i media fick talet ett positivt mottagande på plats. Nya Tider kunde bland annat åhöra diskussionerna hos en grupp invandrarungdomar där en yngling utbrast ”Han har rätt!” Alla var dock inte lika positiva, en invandrad aktivist försökte få med ungdomarna till en manifestation mot Åkesson, men misslyckades.
Efter talet försökte TV4 brunsmeta partiet i en intervju med Åkesson genom att prata om SD:s historia och samtidigt nämna Nordiska Motståndsrörelsen. Bland annat sade reportern att om man surfar in på NMR:s hemsida hittar man Verner von Heidenstam, en poet som även SD håller högt. Jimmie replikerade:
– Brukar du surfa där? vilket gjorde reportern något ställd.