Under slutet av 1800-talet ökade befolkningen i Sverige snabbt. Detta medförde problem både på landsbygden och i städerna, och i början av 1900-talet rådde svår bostadsbrist i landet. Missnöjet var stort och många emigrerade till Amerika och risken att arbetarna skulle sluta sig till den framväxande radikala socialismen oroade många. Egnahemsrörelsen uppstod som ett försök att hitta positiva lösningar till allt detta. Tanken var att ett eget hem med lite odlingsbar mark skulle skapa harmoniska samhällsmedborgare.
Rörelsen var en samhällskritisk reformrörelse som hade åsikter om bland annat familjepolitik och de ansåg att städerna hade en degenererande effekt på människan. Den uppstod som en slags motreaktion till industrialiseringens utvecklingsprocess. Målet var att även arbetarklassen och de mindre bemedlade skulle kunna få ett värdigt boende med enkla småhus och trädgård med möjlighet till trädgårdsodling, åtminstone till husbehov.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.