Den massiva asylinvandringen förra hösten känner alla till vid det här laget. Samhället försattes i något som liknade beredskapsläge och fullastade tåg forslade tusentals och åter tusentals araber och afrikaner genom landet. Den stora merparten var ekonomiska migranter i jakt på ett bättre liv, majoriteten av dem män i vapenför ålder. Närmare bestämt var 114 728 av asylanterna män, 70,4 procent.
Anstormningen gjorde samtidigt invandringen synlig på ett annat sätt än tidigare, vilket ledde till ”åsiktskorridorens” partiella sammanbrott. Uppmärksammade brott som terrordåden i Bryssel och sexövergreppen i Köln gjorde att allt fler fick upp ögonen för vad som håller på att hända. Begrepp som ”asylkaoset” och ”totalinvandringen” myntades och fick spridning.
Sedan årsskiftet ligger invandringen på nivåer strax under de antal som gällde 2013-2014. Dessa nivåer räknades då som rekordhöga och är extrema i jämförelse med nästan alla andra europeiska länder.
Den totala invandringen 2015 är dock ännu större. Statistiska centralbyrån (SCB) registrerade 134 240 invandrare förra året, förutom de asylsökande.
Asylkaoset i Europa
Hur många utomeuropeiska asylinvandrare som vällde in i Europa förra året är svårt att avgöra. Ett okänt antal undgår gränskontrollerna helt, ett okänt antal registrerar sig under olika namn i flera länder. EU:s gränskontrollmyndighet för de yttre gränserna, Frontex, registrerade totalt 1,8 miljoner illegala gränsöverträdelser i EU enligt myndighetens egen publikation FRAN Quarterly. Frontex uppskattar att detta representerar över en miljon migranter.
Ungern blev ett av de största transitländerna, och trots att landets myndigheter gjorde sitt bästa för att hejda flodvågen vällde så många som 6 000 migranter om dagen över gränsen när anstormningen var som värst. Trots att de flesta reste vidare fick Ungern ta emot flest asylansökningar per capita i hela Europa, motsvarande 1,8 procent av sin befolkning. I mitten av oktober stängde Ungern helt sin gräns mot Kroatien för invandrare och sedan dess har bara några hundra lyckats ta sig in i landet.
Förutom Ungern var det Sverige som tog emot flest asylansökningar per capita: 162 877 personer, nästan 1,7 procent av Sveriges befolkning, och fler än det bor i rikets fjärde största stad Uppsala. Det enskilt största asyllandet var Tyskland som tog emot 476 649 ansökningar (0,6 procent av befolkningen). Samma invandring per capita hade Norge och till mångas förvåning även Finland, som övergav sin dittills restriktiva asylpolitik. Flera spontana protester bröt ut, bland annat bildade omkring 600 finnar i alla åldrar en mänsklig mur vid gränsen mot Sverige vid Torneå och lyckades därmed få ett antal asylsökare att stanna på den svenska sidan.
− Vi har bara sett män, inga familjer. De är bidragsflyktingar och det är därför vi protesterar, sade en man på den finska sidan.
Många stannar illegalt
Fler än de som sökt asyl har kommit till Europa. Tysklands elektroniska registreringssystem EASY registrerade närmare 1,1 miljoner invandrare under 2015, mer än dubbelt så många som tog sig till den förläggning de anvisats och fullföljde sin asylansökan. Hur många av de ”saknade” som tagit sig vidare till andra länder, och hur många som lever kvar i Tyskland under myndigheternas radar, är än så länge okänt.
I Sverige har den som gömmer sig i landet illegalt bland annat rätt till skolgång och subventionerad sjukvård och tandvård. I Malmö kan de även få socialbidrag. Det är således ingen överraskning att antalet illegala invandrare i Sverige ser ut att växa mycket snabbt − av 18 711 utvisningsärenden förra året valde 7 599 personer att frivilligt återvända eller överlämnas, medan 11 112 antingen fick tvångsutvisas av polis eller, i de flesta fall, gick under jorden. I januari låg 24 000 utvisningsfall hos polisen enligt Sveriges Radio, men mörkertalet förmodas vara stort.
Mer än varannan asylsökande fick stanna
Regeringen gav polisen och Migrationsverket direktiv i januari om att förbereda avvisningar av upp till 80 000 personer, och inrikesminister Anders Ygeman sade till Dagens Industri att han tror att det ”i vart fall rör sig om 60 000 personer”. Med erfarenhet från 2015 verkar dessa siffror vara tagna rejält i överkant.
Under 2015 avgjorde Migrationsverket 58 802 asylärenden och av dessa fick 32 631 personer bifall, vilket är mer än hälften. Bortser man från personer som avvisats till annat säkert land enligt Dublinförordningen och liknande bifölls 77 procent av ansökningarna redan i första instans. En asylsökande kan dessutom överklaga Migrationsverkets beslut till migrationsdomstolarna och Migrationsöverdomstolen.
Erfarenheten visar dock att även om en asylsökande får avslag i alla instanser och skall lämna Sverige, så är det bara en minoritet av utvisningarna som faktiskt verkställs. Man kan alltså anta att en bra bit över 100 000 av förra årets nästan 163 000 asylinvandrare blir kvar i Sverige, många av dem illegalt.
Knappt ett av tre uppehållstillstånd rör asyl
Invandringen är inte heller begränsad till asylsökande. Totalt delades 109 235 uppehållstillstånd ut förra året, i stort sett lika många som året innan (110 600). Av dessa var det ”bara” 32 631 som fick uppehållstillstånd av asylskäl. Förra höstens ”asylkaos” har ännu inte hunnit ge avtryck i den statistiken.
Anhöriginvandrarna var som vanligt den största gruppen: 43 259 personer fick uppehållstillstånd på grund av anknytning till någon som tidigare fått uppehållstillstånd.
Arbetskraftsinvandringen visade en svag ökning efter förra årets minskning. 16 975 arbetstillstånd beviljades jämfört med 15 800 år 2014. Thailändare är återigen den största gruppen med 4 322 personer, varav de flesta arbetar som bärplockare. Den näst största är indierna, 3 525 personer.
Antalet gäststudenter var i stort sett konstant, 9 410 personer (9 300 året innan). Kineser och indier är fortfarande de största grupperna i den kategorin, med 2 155 kinesiska och 902 indiska studenter.
1 880 kvotflyktingar flögs till Sverige efter att ha utsetts av FN:s flyktingorgan UNHCR.
Vid årsskiftet var 181 890 personer inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem, varav 101 100 i verkets anläggningsboenden. Den 1 april hade dessa siffror minskat till 173 342 varav 91 997 på anläggningsboenden. 48 890 hade fått eget boende.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.