Nya studier visar på förvånande konstanta utsläppsnivåer det senaste decenniet. Foto: Unsplash/Chris Leboutillier

De globala koldioxidutsläppen har varit oförändrade i ett decennium visar nya data

VETENSKAP OCH TEKNIK
Samtidigt som Greta och världsledarna möts i Glasgow för att rädda världen visar en ny rapport att de globala koldioxidutsläppen (CO2) från fossila bränslen och cement har stigit med 4,9 procent i år, enligt nya beräkningar, efter en Covid-relaterad dipp på 5,4 procent 2020, men att man enligt en ny beräkningsmetod funnit att utsläppen har varit i princip oförändrade de senaste decenniet.

Global Carbon Project (GCP) räknar med att de fossila utsläppen 2021 kommer att uppgå till 36,4 miljarder ton koldioxid (GtCO2), endast 0,8 procent under toppnivån före pandemin på 36,7 miljarder ton koldioxid 2019.

Forskarna säger att de ”förväntade sig någon form av återhämtning 2021” när den globala ekonomin gick upp efter Covid-19, men att den var ”större än väntat”.

Medan fossila utsläpp förväntas återgå till nästan rekordnivåer, omvärderar studien också historiska utsläpp från förändrad markanvändning, vilket avslöjar att de globala koldioxidutsläppen totalt sett kan ha varit i praktiken oförändrade under det senaste decenniet.

GCP för 2021 halverar nästan uppskattningen av nettoutsläppen från förändrad markanvändning under de senaste två åren – och med i genomsnitt 25 procent under det senaste decenniet.

Dessa förändringar kommer från en uppdatering av underliggande datamängder för markanvändning som sänker uppskattningarna av utökningen av odlingsmark, särskilt i tropiska regioner. Utsläppen från förändrad markanvändning i den nya GCP-datauppsättningen har minskat med cirka 4 procent per år under det senaste decenniet, jämfört med en ökning med 1,8 procent per år i den tidigare versionen.

GCP-författarna varnar dock för att osäkerheten i utsläppen av markanvändningsförändringar fortfarande är stor och ”denna trend återstår att bekräfta”.

GCP-studien, som ännu inte är peer-reviewed, är den 16: e årliga ”globala koldioxidbudgeten”. Budgeten avslöjar också:

  • Kina och Indien överträffade båda sina utsläppstoppar för 2019 under 2021. De kinesiska utsläppen ökade med 5,5 procent mellan 2019 och 2021, medan de indiska utsläppen ökade med 4,4 procent.
  • Den kinesiska kolanvändningen var en särskilt stor faktor bakom den globala ökningen i utsläppen, med kraft- och industrisektorerna i Kina som de främsta utsläppskällorna.
  • Kol-, olja- och gasanvändning minskade alla under pandemin, men både kol- och gasutsläppen har redan överträffat nivåerna före pandemin, med en 2-procentig ökning av gasutsläppen och en ökning av kolutsläppen med 1 procent mellan 2019 och 2021.
  • Oljeutsläppen ligger fortfarande runt 6 procent under 2019 års nivåer och denna ihållande minskning är en av de främsta orsakerna till att utsläppen för 2021 inte satte något nytt rekord.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Wenström och växelström

Wenström och växelström

🟠 HISTORIA Uppfinnaren Jonas Wenström insåg vikten av att elektriciteten transporterades, vilket i sin tur ledde till att han uppfann och fick patent på trefassystemet. Trefassystemet innebär att växelströmmen leds genom tre ledningar och kan, på så vis, överföras långa sträckor.

Läs även:

NASA:s Europa Clipper på väg mot Jupiter

NASA:s Europa Clipper på väg mot Jupiter

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK NASA:s Europa Clipper har nu påbörjat sin långa resa mot Jupiter, där den ska undersöka Europa, en måne med ett enormt hav under ytan som kan ha förutsättningar för liv. Rymdfarkosten sköts upp i måndags ombord på en SpaceX Falcon Heavy-raket vid NASA:s Kennedy Space Center i Florida.

Norrsken och solfläckar

Norrsken och solfläckar

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Natten den 8–9 och 12–13 augusti kunde man se ovanligt stora och tydliga norrsken i södra Sverige. Den som fotograferat fenomenet kunde fånga spektakulära färger som kanske var svåra att uppfatta med ögat.

NASA beslutar att skicka Starliner till jorden tom – besättningen fast i rymden

NASA beslutar att skicka Starliner till jorden tom – besättningen fast i rymden

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Lördagen den 24 augusti meddelade NASA sitt slutliga beslut gällande de två astronauterna ombord på den internationella rymdstationen, vars ursprungliga åtta dagar långa rymdresa har förvandlats till en flera månader lång vistelse. Suni Williams och Butch Wilmore, som sköts upp till ISS ombord på Boeings Starliner-kapsel i början av juni, kommer att återvända hem tidigast i februari 2025.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

När konsten talar fritt: Förnimmelsen – Jüri Linas nya film väcker kraften inom oss själva

🟠 RECENSION Den oppositionelle regissören Jüri Linas film Förnimmelsen hade nyligen premiär. Filmen är ovanlig på så sätt att det endast är bilder och musik utan berättarröst, en konstnärlig framställning där betraktaren får lägga pusslet. Det handlar om kontroll över människan, både nu och förr. Trots många bittra öden, bland annat förintelsen av hela folk med framkallade svältkatastrofer och giftiga ämnen, är grundklangen positiv och visar oss den kraft som bor i var och en av oss.

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Den viktiga apokryfen

🟠 HISTORIA Alla vet att det finns fyra kanoniska evangelier. Dessa finns i Nya testamentet, som är en del av Bibeln. Det är allmänt känt. Men den kristna konsten och berättartraditionen är en viktigare del av inte bara Sveriges, utan övriga Europas, kulturhistoria än vad många inser. Det finns en kristen apokryf som har varit särskilt betydelsefull för kristen konst och tradition, nämligen Jakobs protevangelium.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.