Cajsa Warg föddes som Anna Christina Warg i Örebro år 1703. Hon var, som Jan-Öjvind Swahn noterar i artikeln ”Mamsellen vid hällen” (Populär historia 2003:6), av god familj. Hennes far var landskamrer Anders Warg och hennes mor, Catharina Levin, var dotter till en brukspatron. Swahn noterar dessutom att efter Anders Wargs död gifte Cajsas mor om sig med regementskvartermästaren och adelsmannen Erik Rosenstråle.
Av oklara skäl valde Cajsa Warg att lämna styvfaderns herrgård och istället börja arbeta först som köksa för att sedan avancera till hushållerska, eller husmamsell som det hette på den tiden.
Köksa och husmamsell
Swahn konstaterar i sin artikel att man inte vet hur ”Cajsa Wargs bana vid spisen började”. Däremot vet man att hon, som Swahn skriver, tidigt trädde i tjänst som ”köksa hos greven och generalen Wolter Reinhold Stackelberg […]”, som tog henne med sig till Stockholm omkring år 1735.
I 1700-talets hushåll rådde en strikt hierarki, åtminstone inom de högre stånden i samhället. Högst rang hade husmamsellen och Swahn nämner att denna mamsell ”förde befälet närmast över köksor och kammarjungfrur. Under dem fanns sedan en rad olika specialtjänster längs hela skalan ner till yngsta kökspigan: där var husor och ammor och barnmamseller.”
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.