Boråsmusikern Klas Qvist skrev den 11 december förra året en krönika på opinionssajten ingridochmaria.se, som drivs av alternativprofilerna Ingrid Carlqvist och Maria Celander. Detta möttes av en serie artiklar i Borås Tidning med det tydliga syftet att karaktärsmörda Qvist.
Tidningen förhörde Qvists fästmö om huruvida hon stod bakom honom eller inte. Hans 75-åriga mor blev också illa berörd av skriverierna om ”förintelseförnekare”, skriver Qvist på nätet.
I nästa skandalartikel intervjuade man Qvists gamle vän och skivbolagsdirektör Peter Holmstedt. Holmstedt meddelade då att han avbröt allt samarbete med Qvist och bestämde att överskottet på en kommande skiva med Qvist och Mikael Ramel skulle skänkas till den ”antirasistiska” stiftelsen Expo. Detta trots att Qvist är en del av delägarna i skivbolaget Paraply Records.
Inkvisitorisk fördömelse i lokaltidningen
I Borås Tidning började drevet mot Qvist torsdagen den 31 januari. Den första artikeln publicerades under avdelningsrubriken ”Alternativmedia” – som alltså förärats med en egen avdelning – och den andra under ”Musik”.
Kommentaren i Borås Tidning från Peter Holmstedt och de övriga delägarna Joakim Lövgren och Åke Strömberg om sin gamle vän framstod som en dödsruna:
– Det är med förskräckelse och stor förvåning vi i dag har tagit del av omskakande nyheter om vår vän och artist Klas Qvist.
Holmstedt själv skräder inte orden i sitt fördömande av sin före detta samarbetspartner och vän – han menar att han blir mörkrädd inför det faktum att Qvist samarbetat med Carlqvist, vilken han beskriver som en person som har ”bajsbruna” åsikter.
Även artisten Mikael Ramel tog avstånd från Qvist:
– Jag är ledsen, besviken och förbannad. Jag vill försöka förstå hur Klas tänker, men där är jag inte i dag.
Ramel uttrycker även ånger över att han överhuvudtaget samarbetat med Qvist. Han menar att han knappast skulle kunna samarbeta med Qvist musikaliskt om han känt till hans politiska åsikter.
Tidningen ringde även upp Klas Qvist, men han vägrade att böja sig och svarade tvärtom att Ingrid Carlqvist är modig. På Ingrid & Maria säger han att när han fick samtalet förstod han direkt:
– Jaha, nu är det kört. Det kvittar vad jag säger, för nu kommer de göra allt för att sänka mig och förstöra mitt liv.
Qvists krönikor
Vad är det då för åsikter som Klas Qvist ger uttryck för, och som skulle omöjliggöra musikaliskt samarbete? I skrivande stund har Klas Qvist publicerat fyra krönikor på Ingrid & Maria.
Den första handlade om att en av hans gamla skolkompisar varnat honom för kommunismen. I den texten berör han just det typiska för en totalitär ideologi – förföljelser av oliktänkande och övertaganden av deras egendom – något som alltså är väldigt snarlikt det han nu själv råkat ut för.
Andra krönikor har handlat om funderingar runt det svenska språkets status i Sverige och den samtida intoleransen inför människor som tänker utanför rekommenderade ramar. Det finns ingenting i Qvists krönikor som skulle antyda något av det han anklagas för, såvida man inte vill dra den slutsatsen utifrån en krönika där han berättar att han under en nyårsfest uttryckt tvivel kring afghanernas uppmärksammade sittstrejk år 2017.
Borås Tidning har dock inte varit intresserad av att berätta om innehållet i Qvists krönikor. Istället har tidningen tagit fasta på uttalanden som Ingrid Carlqvist gjort och låtit detta definiera även Qvists hållning. Detta debattknep – skuld genom sammankoppling – var precis vad Qvist berörde i den krönika som avhandlade nyårsfesten.
Kulturchefen kräver att intäkterna skänks till Expo – så blir det
Dagen efter de två artiklarna där Qvist utmålas som högerextremist, gick Borås Tidnings kulturchef Lena Kvist ut med ett krav i tidningen:
”Men varför skulle inte den hyllade skivan kunna fortsätta säljas? Överskottet kan gå till arbete mot rasism, till exempel Svenska kommittén mot antisemitism, eller den antirasistiska tidskriften Expo.
Det skulle ge ett lite lyckligare slut på den här sorgliga historien”, föreslog hon i en krönika.
Paraply Records böjde sig genast och meddelar att man kommer att skänka överskottet till den vänsterextrema stiftelsen Expo, som själva profilerat sig just genom att hänga ut personer som vågat kritisera regeringen i migrationsfrågor.
Journalist bakom uthängningen hånar Qvist på Facebook
Niclas Sennerteg, den journalist som skrivit artiklarna om Klas Qvist, har själv en tydlig politisk profil i sociala medier. Han ger uttryck för sitt hat mot USA:s president Donald Trump och propagerar för mångkultur och invandring.
På Facebook är han bland annat vän med den politiskt korrekte debattören Henrik Arnstad och Expos före detta chefredaktör Daniel Poohl, samt agendajournalisten Niclas Orrenius som förföljde den samhällskritiska bloggerskan Julia Caesar i hennes trädgård.
Sennerteg har, av vad man kan se på Facebook, även checkat in på Stasimuseet i Berlin. Stasi var säkerhetspolisen i det forna DDR, vars huvudsakliga uppgift var just att jaga oliktänkande och se till att bestraffa dem och bidra till att de hamnade i utsatta positioner i samhället.
Det är också på Facebook som Sennerteg skryter om sina artiklar i lokaltidningen som försatt den blinde Boråsmusikern i svårigheter. I ett inlägg raljerar han över ett meddelande han mottog från en förmodat chockad Qvist, utan att verka förstå den uppenbara ironin:
Musikern i fråga uttalar sig nu i en ilsken text på Carlqvists sajt där det heter att undertecknad ska ha utsatt honom för ”en rad insinuanta frågor och en bombmatta av lösryckta citat”. Fast han glömde visst berätta att han faktiskt var väldigt nöjd (!) med artikeln när han först läste den i tidningen. Och hur råkar jag veta det då? Jo, han skrev det till mig klockan 10.33 samma morgon: ”Hej Niklas! Mycket, mycket bra artikel. Passar samtidigt på att tacka för att du skriver mer om Carlqvist än om mig”.