Dessa kvinnor är servitriser som oftast rollspelar japansk manga- och/eller animefigurer beroende lite på vad caféet har för inriktning. Vissa ställen är mer som caféer medan andra har uppträdanden på scen. Caféer i Japan brukar ofta även vara barer, eller rentav barer som använder sig av begreppet café.
Akiba-ya
Undertecknad har besökt två dylika barer i just Akihabara i Tokyo. Den första heter Akiba-ya. Där är personalen uppklädda under uppträdande på scen men i övrigt klär de sig i t-shirt och korta jeansshorts. Dessa tjejer har som uppgift att hålla gästerna sällskap mellan uppträdandena. Det är ingen självklarhet att de kan engelska så det underlättar om man kan tala åtminstone lite japanska – menyn är helt på japanska. Kan man åtminstone läsa de båda alfabeten hiragana respektive katakana, så är det oftast ingen svårighet att gissa sig till vad det står på menyn. Svårare är det med att läsa ut kanjitecken (kanji är kinesiska tecken som används i japanskan). På Akiba-ya dansar tjejerna på scen till Hatsune Miku. Det är en känd japansk vocaloid, det vill säga en animefigur som sjunger med en robotröst (det är alltså ingen riktig person som sjunger) och just Hatsune Miku är den mest kända vocaloiden. Under deras show råder det fotoförbud.
Efter uppträdandet väljer de oftast ut någon från publiken som skall upp på scen, där de får en bakelse som gåva. Skribenten har varit just på Akiba-ya två gånger. Första gången var i början av februari 2018 när de var nyöppnade och andra gången var i slutet av juni. Första gången var det bara en klasskamrat och jag som var de enda gästerna och de bjöd upp oss båda. Då var gåvan en bakelse med ett ljus. Den andra gången var det en rulltårta där de hade skrivit mitt namn samt arigatou (=tack). Första gången var det inte många ord som vare sig klasskamraten eller artikelförfattaren kunde säga på japanska. Andra gången hade jag nämnt mitt första besök, och därför blev jag uppdragen på scen och blev intervjuad på japanska om båda mina besök. Andra gången var det flera gäster på plats, men jag var ensam utlänning där. En överraskning var att när jag var på scen lade de in den svenska flaggan på skärmen bakom oss och spelade den svenska nationalsången.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.