Azerbajdzjans huvudstad Baku uppvisar arkitektur från både öst och väst, liksom sovjetiska inslag och byggnader i viktoriansk stil som vittnar om brittiskt inflytande. Den gamla staden med sin imponerande välbevarade stadsmur och ett myller av trånga gränser och små torg påminner mer om något från Tusen och en natt än en muslimsk huvudstad.
Nya Tider träffar Mubariz Gurbanli, ordförande för parlamentskommittén för religiösa frågor, som förklarar att även om islam är statsreligion i republiken, så är landet både mångetniskt och mångreligiöst. Regionen har en lång historia före islam och inflytandet från till exempel zoroastrismen är fortfarande starkt. En stor högtid är nyåret Newroz, som även kurderna firar, och som infaller vid vårdagsjämningen den 20 mars.
– Vårt land har en tradition av rättigheter för kvinnor och monogami, förklarar Gurbanli.
Samtalet kommer snabbt in på hur Azerbajdzjan kan hålla sig sekulärt med tanke på att man bland annat gränsar till Iran och den ryska delrepubliken Dagestan, samt har stort inflytande från Turkiet.
– Vi påverkar de andra länderna mer än vad de påverkar oss. Kvinnor som kommer hit från Iran tar av sig slöjan så fort de kommit över gränsen.
När vi frågar hur man motverkar framväxten av Islamiska staten eller Muslimska brödraskapet, förklarar ordföranden att det är svårt för dessa grupper att få fotfäste i befolkningen. Folket trivs med att vara sekulärt och det blir direkt starka reaktioner om någon försöker föra in religion i politiken.
– Det är förbjudet att syssla med politik och religion samtidigt. Om en religiös ledare vill kandidera i politiska val måste han först lämna sitt religiösa uppdrag, säger Gurbanli.
Han berättar att man möter radikalismen på många olika fronter, inte bara genom säkerhetstjänst och polis, utan genom skolan, familjen, idrotten och så vidare. Motståndet ligger i den azeriska kulturen.
– Det finns både kyrkor och synagogor i landet, och det har aldrig behövts några vakter utanför. Vi har inte de terrordåd ni upplever i Europa.
NyT: Har ni haft några fall nyligen där polis ingripit mot religiösa ledare?
– Ja, för en knapp månad sedan så var det en som bedrev koranskola för barn under 15 år. Han arresterades direkt.
Det framkommer att det i Azerbajdzjan är i lag förbjudet att bedriva koranundervisning för barn under 15 år, och upp till 18 års ålder krävs föräldrarnas tillstånd.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.