Den sydliga gemensamma marknaden, allmänt känd under den spanska förkortningen Mercosur eller portugisiska Mercosul, är ett sydamerikanskt handelsblock som bildades genom Asunciónfördraget 1991 och protokollet från Ouro Preto 1994. Dess fullvärdiga medlemmar är Argentina, Bolivia, Brasilien, Paraguay och Uruguay. Venezuela är fullvärdig medlem, men har varit suspenderat sedan den 1 december 2016. Chile, Colombia, Ecuador, Guyana, Panama, Peru och Surinam är associerade medlemsländer. Bolivia blev fullvärdig medlem den 8 juli 2024.
”Detta är början på en ny historia” med ”ett avtal som kommer att gynna båda” parter och ”ge betydande fördelar för konsumenter och företag” om det godkänns, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Hon sade att ”våra jordbrukares oro” har lyssnats på och att ”detta avtal innehåller starka garantier för att skydda våra försörjningsmöjligheter” och hyllade detta utkast till fördrag som nåtts efter 25 års diskussioner med presidenterna i Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay.
Men Frankrike, som leder motståndet mot avtalet under förevändning av att man vill försvara den europeiska jordbrukssektorn, kräver att Mercosur ska tillämpa samma miljö- och hälsostandarder som gäller i EU för att undvika ”illojal konkurrens”. Frankrike anser att avtalet ”fortfarande är oacceptabelt i sin nuvarande form”.
”Kommissionen har slutfört sitt förhandlingsarbete med Mercosur, det är dess ansvar, men avtalet har inte undertecknats eller ratificerats. Så detta är inte slutet på historien. Avtalet med Mercosur har inte trätt i kraft”, skriver det franska presidentkansliet i en ordväxling med journalister.
”Det finns därför ingen rättslig verkan och medlemsstaterna är inte bundna av tillkännagivandet av att förhandlingarna är avslutade”, sade en rådgivare till presidenten, medan jordbruksfackföreningar och oppositionspartier alla fördömde att EU accepterat fördraget.
De franska jordbruksfackförbunden har intensifierat sina protestaktioner under de senaste veckorna och kallar avtalet för ”en provokation mot europeiska bönder som tillämpar de högsta produktionsstandarderna i världen”.
Den europeiska organisationen för de största jordbrukarförbunden, Copa-Cogeca, uppmanar ”medlemsstaterna och Europaparlamentet att mobilisera mot detta avtal”.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.