Julian Assange gjorde sitt första offentliga framträdande sedan frisläppandet i Europarådets kommitté för mänskliga rättigheter, PACE, I Strasbourg den 1 oktober. Närvarande var bland andra hans fru Stella samt WikiLeaks nuvarande talesman Kristinn Hrafnsson. Stillbild: PACE

Assange: ”Jag gjorde mig skyldig till journalistik”

UTRIKES
Julian Assange har för första gången framträtt officiellt efter att han släppts ur ett brittiskt fängelse avsett för terrorister. Det har rapporterats blygsamt om saken i Sverige, som var ett av fyra länder som var pådrivande i den politiska förföljelsen av journalisten. En anledning till det misstänks vara att Sveriges påstått neutrala säkerhetspolitik redan då var helt underordnad USA:s intressen. Enligt Julian Assange är det också USA som effektivt begränsar yttrandefriheten i Europa – och det på både lagstridiga och hemliga sätt.

Julian Assange framträdde den 1 oktober i Europarådets kom­mitté som hanterar frågor om lagstiftning och mänskliga rät­tigheter, kallad PACE. Europa­rådet har inget med EU att göra, utan är en europeisk samar­betsorganisation med fler medlems­länder än EU.

Det var första gången som As­sange officiellt berättat om sina erfa­renheter efter att han frisläppts från det brittiska högsäkerhetsfängelset Belmarsh. Där satt han i isolerings­cell under de fem år förhandlingar pågick mellan hans advokater och USA – supermakten som ville ha ho­nom utlämnad för att han avslöjat dess krigsbrott. I USA riskerade han ett 175-årigt fängelsestraff. I juni fick han till slut friheten åter. Men den kom med ett villkor från USA:s justi­tiedepartement – att han erkände sig skyldig till att ha publicerat hemlig­stämplade militära dokument.

Belmarsh är ett högsäkerhetsfängelse i London fullt med terrorister, främst islamister. Den brittiska regeringen ansåg Julian Assange vara så farlig att man bestämde att det var här han skulle låsas in i flera år. Foto: Rex

 

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Julian Assange frigiven

Julian Assange frigiven

🟠 UTRIKES WikiLeaks-grundaren frigavs på måndagen och har flugits till en ögrupp i Stilla havet, där han formellt kommer att erkänna sig skyldig till en av anklagelserna. Där utdöms ett straff som avräknas mot den tid han redan suttit fängslad. Han reser sedan hem till Australien.

Världens ledare uppmanar Storbritannien att befria Julian Assange

Assange ska utlämnas till USA – riskerar 175 års fängelse

🟠 UTRIKES WikiLeaks-grundaren Julian Assange ska utlämnas till USA enligt ett beslut undertecknat av Storbritanniens inrikesminister Priti Patel. Beslutet kan innebära att Wikileaks-grundaren riskerar att straffas för de hundratusentals hemliga militära och diplomatiska dokument som läcktes och som avslöjade amerikanska krigsbrott och brott mot de mänskliga rättigheterna. Om han döms i USA riskerar han 175 års fängelse enligt sina advokater.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Att bryta ensamheten

🟠 RECENSION I Nederländerna säger 30 procent av de vuxna att de känner sig ensamma. I USA är siffran 40 procent, dubbelt så stor som på 1980-talet. I Tyskland anser två tredjedelar av befolkningen att ensamhet är ett allvarligt problem. Allt fler upplever att de lever i ensamhet. Vi är alltmer isolerade, inte bara från varandra, utan också från våra politiker och samhället i stort. Den brittiska professorn Noreena Hertz tittar på vad som gör oss ensamma och vad ensamhet egentligen är. Hon kommer också med många goda råd om hur vi kan undvika ensamhet och även tänka på människor i vår omgivning.

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

NASA beslutar att skicka Starliner till jorden tom – besättningen fast i rymden

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Lördagen den 24 augusti meddelade NASA sitt slutliga beslut gällande de två astronauterna ombord på den internationella rymdstationen, vars ursprungliga åtta dagar långa rymdresa har förvandlats till en flera månader lång vistelse. Suni Williams och Butch Wilmore, som sköts upp till ISS ombord på Boeings Starliner-kapsel i början av juni, kommer att återvända hem tidigast i februari 2025.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Hur Hollywood lärde sig tala

🟠 HISTORIA Musikalfilmen utvecklades ur scenmusikalen, som i sin tur har ett ursprung som kan spåras tillbaka till antikens Grekland. Musikalens historia är med andra ord längre än vad man först kan tro. Handlingarna och stilarna har varierat väldigt mycket genom åren, men den röda tråden som löper genom musikalerna är densamma.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.