Amerikanskan Connie Dickinson kom till Sverige höstterminen 2011 efter att ha antagits som student för att gå kandidatprogrammet ”Analytical Finance” vid Mälardalens högskola i Västerås. Totalt omfattar programmet 180 högskolepoäng och motsvarar tre års heltidsstudier. Som utlandsstudent från ett land utanför EES (samt Schweiz) var Dickinson tvungen att betala 55 000 kronor per termin i studieavgift. Efter fyra terminer fick amerikanskan dock nog av utbildningens låga kvalitet och valde att avbryta sina studier vid den svenska högskolan.
Stämde högskolan – fick rätt i tingsrätten
Eftersom Dickinson betalat så mycket som 170 000 kronor i studieavgift för en utbildning var kvalitet hon hävdade var allt för låg, valde hon att kontakta jurister vid Centrum för rättvisa, varpå hon stämde Mälardalens högskola vid Västmanlands tingsrätt i syfte att få pengarna tillbaka. Connie Dickinson hävdade i sin stämningsansökan att högskolan gjort sig skyldiga till avtalsbrott, då hon betalat för en utbildning som utgett sig för att vara av hög kvalitet, men som i verkligheten visade sig inte hålla måttet.
Mälardalens högskola vägrade dock betala tillbaka amerikanskans studieavgifter och hävdade att det inte förelåg något avtal mellan parterna. Istället hävdade högskolan att studieavgiften var ”ett utflöde av den myndighetsutövning som sker vid antagningen” och därför rörde sig om ett offentligrättsligt förhållande. Tingsrätten beslutade dock att döma till Dickinsons fördel, då man konstaterat att Dickinson har betalat för en utbildningstjänst som bör anses vara ett ”ömsesidigt förpliktande avtal”.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.