Jan Björklund (L). Foto: Roger Sahlström
Jan Björklund (L). Foto: Roger Sahlström

Almedalenrapport: Björklund talar som om han var i opposition

Nya Tiders Perra Winberg analyserar och ironiserar partiledarnas tal i Almedalen 2016. Först ut var Liberalernas Jan Björklund, som talade som om han vore i opposition, trots att han liksom andra partier i Decemberöverenskommelsen vägrat rösta emot regeringen.

Skenet bedrar. Major Björklund, som är född och uppvuxen i just Skene strax söder om Borås, talar som om han var i opposition. Men han är ju inte det. För två år sedan satt han och alliansen nöjda för att Stefan Löfven et consortes regerade med alliansens budget. Och nu gnyr han mest på regeringen, trots att han inte är med och gör något alls för att fälla den.

Nåja. Solen skiner på Gotland, Visby och Almedalen. Stämningen är vänlig, men lite avvaktande. En ansenlig samling kortbyxor och sommarklänningar med människokroppar i har samlats i stolarna och på ängen framför scenen. Detta är Liberalernas dag, Jan Björklunds dag. Med sin charmiga Ernest Borgnineglugg mellan framtänderna, som på tandläkarspråk kallas diastema, och sin västgötska dialekt á la Skogstôrparn inleder Jan Björklund med att berätta hur han formulerat om det tal han haft klart i några veckor. Brexit spökar förstås. Europasamarbetet är viktigare än någonsin, säger han med emfas.

Efter några innerliga försök att frälsa de i publiken som till äventyrs skulle kunna tänka sig att vilja lämna EU så avslutar Björklund varje talsjok med några dramaturgiskt vältajmade repliker som drar ner ett par tre liberala applåder. Slutligen ger han Jonas Sjöstedt en känga som sitter som en smäck i den gamle kommunistens rektum: ”Vänstern håller emot, frihandel har aldrig varit deras melodi. Tänk att den pollett som trillade ner hos gutarna på 1100-talet, den har fortfarande inte trillat ner hos Jonas Sjöstedt. Det vore faktiskt mer passade om Jonas Sjöstedt förlade sitt tal här på Gotland, inte till Almedalsveckan – utan till Medeltidsveckan.”

Landsfadersämnet Gustav Fridolin lovade att fixa skolan på hundra dagar. Nu har det gått 640 dagar och skolan är så jäkla långt i från fixad att Fridolin får anmärkningsboken proppfull med frånvaroanmälningar. Men Björklund hade omkring 2 800 dagar på sig när han var utbildningsminister, inte heller han fixade skolan, trots att han sade sig sitta inne med alla lösningar. De där utbildningsministrarna som avlöser varandra, de kan sätta hur många tidsgränser de vill, för om de inte adresserar problemen på rätt sätt och fokuserar på hur mängden analfabeter som följer med massinvandringen sänker skolresultaten, så kan de hålla på och lova tills solen slocknar.

Perra Winberg rapporterar från Almedalen. Foto: Roger Sahlström
Perra Winberg rapporterar från Almedalen. Foto: Roger Sahlström

Björklund säger själv i sitt tal att omkring hälften av alla nyanlända som kommit till Sverige med migrantvågen sedan förra hösten är lågutbildade. En del har inte gått i något som ens liknar en grundskola. En utmaning! Det Björklund kallar utmaning är inget annat än att göra elever som kommer till Sverige i en ålder som motsvarar den eleverna har i sjunde eller åttonde klass, och på några år lyfta dem till en nivå som svenska barn har jobbat på sedan förskolan för att uppnå. Med rätt adress och problemformulering – sluta säg ”utmaningar”, Jan, när det är nästintill omöjliga problem som du menar – så skulle kanske skolan kunna fixas på om inte 100, så i alla fall 200 dagar.

För några år sedan drog Jan Björklund gärna storyn, skrönan, berättelsen om Hibo, ett somaliskt flyktingbarn. I år är historien ur verkligheten den om Elin, 20 år: ”Hon lever sedan födseln med en CP-skada. Hon berättar för Expressen hur viktigt det är för henne med en personlig assistent. Hon behöver hjälp med att äta och klä på sig, och att förflytta sig, mycket av det som vi andra tar för givet. Vid tjugo års ålder kan hon nu tack vare sina assistenter träffa sin pojkvän utan att mamma måste vara med. Det är frihet. Den rödgröna regeringen har givit order till Försäkringskassan att spara på LSS, lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. Elin får tydligen för mycket hjälp. Om det nu går så bra för Sverige, varför spar regeringen in på samhällets allra mest utsatta? Stefan Löfven, du borde skämmas!”

Politiker och myndigheter vill sällan eller aldrig tala om ”enskilda fall”, men Hibo och Elin är förstås särskilt ömmande fall och kan ge några lättköpta poänger när lite välriktad skit ska kastas mot regeringen. Det märkliga i denna retoriska krumbukt är dock att Jan och alla andra politiker ju faktiskt vet varför regeringen spar på samhällets allra mest utsatta. Det har nämligen anlänt nya utsatta från andra länder vars uppehälle i Sverige ska betalas, och det där med att inte ställa grupper mot varandra, det gör beslutsfattarna utan att blinka varje dag. Det är nämligen bara den häpna allmogen som undrar varför deras surt förvärvade och hårt skattade penningar snedfördelas som i sin frågeställning inte får ställa grupper mot varandra.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.