De flesta norska poliser har sluppit genomgå en kurs som den norska motsvarigheten till RFSL ville tvinga på dem, rapporterar Dagsavisen. Bara fem av Norges 27 polisdistrikt har genomfört kursen, trots påbud från den norska rikspolisstyrelsen.
– Det är svårt att få polisen att inse att detta är relevant för dem, säger Oddvar Thorbjørnsen Faltin från Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH).
Förra året säger sig LLH ha mottagit mellan 40 och 50 förfrågningar som gällde hatbrott på grund av sexuell läggning eller könsidentitet. Många av dessa polisanmäldes aldrig och LLH hävdar att mörkertalet är stort.
LLH ville redan för två år sedan ge norsk polis vad Thorbjørnsen kallar ett ”verktyg för att bekämpa hatbrott” i form av kursen ”Rosa rättvisekompetens”. I juli 2012 gav den tillförordnade rikspolischefen Vidar Refvik klara instruktioner om att samtliga polisdistrikt och polisiära organ skulle genomföra denna utbildning under 2012 – men bara 4 av de 27 polisdistrikten lydde uppmaningen. Ytterligare ett följde efter när LLH i fjol skickade ut en påminnelse. Kursen består av en föreläsning och samtalsseminarier på totalt två och en halv timme.
Sigve Bolstad, chef för det norska polisfacket Politiets Fellesforbund, menar att det är allvarligt att så få har prioriterat detta.
– Detta är en viktig sak att följa upp. Det handlar om kultur, och det handlar om signaleffekter, säger Bolstad till Dagsavisen.
En undersökning som citeras av Dagsavisen visade att en av fyra norrmän finner homosexuella ”frånstötande”, och en av fem ”ryser” när de tänker på homosexuella. Bara fyra av hundra tycker att det är ”samma sak” om två män håller hand som om en man och en kvinna gör det.
I Sverige väcktes nyligen krav på att polisen ska få förnyat direktiv att särskilt prioritera så kallade hatbrott. Från 1996 och fram till 2008 var regeringens direktiv till Rikspolisstyrelsen att hatbrott var en särskilt prioriterad fråga, men detta togs bort av Alliansregeringen. Nu kan det alltså vara på väg tillbaka. Den 13 mars gav regeringen Rikspolisstyrelsen i uppdrag att ”utveckla arbetet mot hatbrott”.