”Ex oriente lux” lyder ett gammalt latinskt ordspråk, som från början syftar på att solen går upp i öst men med tiden fått bibetydelsen att civilisationen kom österifrån. Nu ser det ut som om ordspråket får återgå till sin äldre innebörd − allt mer tyder på att det första skriftspråket uppkom i Europa, vilket i så fall slutgiltigt kullkastar teorin om Mesopotamien som civilisationens vagga.
Det senaste fyndet dök upp när arkeologer höll på att gräva ut det gamla romerska vägfortet Ad Putea i norra Bulgarien. Under de romerska lämningarna stötte man på en bosättning från kopparstenåldern och hittade där bland annat ett föremål av keramik, av allt att döma ett fragment av ett lerkärl. Vad som gjorde arkeologerna upphetsade var att föremålet tycks innehålla skrivtecken. Fyndet är 7 000 år gammalt och därmed nästan 2 000 år äldre än den äldsta kända kilskriften från Mesopotamien och de äldsta egyptiska hieroglyferna.
Volodya Popov, chef för historiska museet i Pleven och expert på förhistorisk arkeologi, anser att fyndet bevisar att det första skriftspråket uppstod på Balkan. Popov citeras av den bulgariska nyhetsbyrån BTA och hävdar att de tecken som går att känna igen på ett lerkärl med skrivtecken tyder på att det användes för religiösa ritualer. Att avkoda vad skriften faktiskt betyder kommer troligtvis att bli svårt eftersom man i stort sett saknar kunskap om det språk som användes.¨
− Dessa piktogram är kodad information, som antingen användes för att föra budskap mellan människor, eller var ett försök att föra fram budskap från samhället till gudarna, sade arkeologen till bulgarisk TV.
Popov är övertygad om att världens första skriftspråk uppfanns på Balkan, och påpekar att detta inte är det första fyndet av förmodat skriftspråk i området − minst 120 föremål med vad många anser vara skrivtecken har hittats.
− All denna information tyder på att den proto-skrift som sedan utvecklades till Sumers linjära skrift [den tidigaste typen av kilskrift, red. anm.] och Egyptens hieroglyfer 2 000 år senare började här, säger han.
Kan avgöra gammal strid
Fyndet är inte det första i sitt slag. Redan 1875 grävde den ungerske arkeologen Zsófia Torma fram ett antal keramikföremål vid Tordos i Rumänien med vad som föreföll vara skrivtecken. Liknande föremål grävdes fram i Vinča, en förort till Serbiens huvudstad Belgrad, år 1908 och daterades till mellan 4000 och 4500 f.Kr.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.