Södra Skogsägarnas arbete med en helt fossilfri verksamhet har gett tydliga resultat. Under 2017 förbättrades resultatet inom alla de områden man arbetar med. Delmålet att de industriella processerna skall drivas uteslutande med förnybara bränslen är nu uppfyllt till nära 100 procent. 2017 ökade Södra andelen förnybara bränslen för att driva processer från 98,7 procent till 99,3 procent. Även inom de andra områdena har man gjort en tydlig resultatförbättring. Andelen förnybart bränsle som tankas vid Södras tankstationer ökade från 47 till 79 procent, det avser lastbilar, lastmaskiner med mera. Som en självklar del i Södras arbete med hållbarhet ser de till att ta tillvara hela potentialen i skogsråvaran. Det som inte kan sågas till virke eller bli massaprodukter används till att skapa energi eller kemiprodukter.
– Det här är en exceptionellt stark utveckling, säger Henrik Brodin, projektledare för fossilfrihet på Södra. Resultatet går tydligt framåt inom alla våra områden. Att vi redan nu kan se en så stark utveckling beror på att hela organisationen arbetar fokuserat med hållbarhetsfrågorna. Nu gäller det att fortsätta det här målmedvetna arbetet.
Den ökade användningen av förnybara bränslen har lett till lägre utsläpp av fossil koldioxid, betonar man från Södra.
Effektivisering och produktutveckling
Målet om fossilfri produktion år 2020 och fossilfria transporter år 2030 är ett av de tre hållbarhetsmål om Södras styrelse i september 2016 valde ut och beslutade att de skulle likställas med de finansiella målen för koncernen.
Dessa tre koncernövergripande hållbarhetsmål är att all produktion inom Södra skall vara fossilfri produktion år 2020, samtliga transporter skall bli fossilfria transporter år 2030 och till år 2050 skall skogstillväxten öka och bli 20 procent högre än vad den är idag. Till de målen har Södra även adderat en nollvision för arbetsskador. Arbetskador har en lång negativ historik i stort och produktionsanläggningar har trots att de varit helt nybyggda och modernt utrustade, ändå fått bottenbetyget Sveriges sämsta arbetsplats på grund av skadefrekvensen.
Arbetet inom Södra för att nå målen intensifierades under 2017 och omfattar aktiviteter på både kort och lång sikt, såsom effektivisering av befintlig verksamhet, ersättande av fossila produkter med fossilfria alternativ samt forskning och utveckling kring nya produkter.
Under året beslutade Södra bland annat om två investeringar i produktion av biodrivmedel: biometanol vid Södras massabruk i Mönsterås och biodrivmedel baserat på skoglig råvara i Tofte, nordväst om Moss i Norge. Silva Green Fuel AS ägs gemensamt av Södra och Statkraft. Företagets viktigaste uppgift är att hitta en kostnadseffektiv teknologi för lönsam produktion av framtidens biodrivmedel baserat på skogsråvara. I december 2017 togs ett viktigt beslut att satsa på en demoanläggning förlagd till Tofte, Norge. Demoanläggningen kommer att användas för att utveckla såväl processen som tekniken för att ta fram det nya biodrivmedlet. Planen är att i ett nästa skede kunna gå in i en fullskalig anläggning, med produktion av biodrivmedel för olika typer av transporter. Demoanläggningen beräknas vara i bruk 2019.
– Det här är mycket glädjande, både för Södra och för hela samhället. Det är ett kvitto på att övergången till fossilfrihet inte bara är möjlig, utan också på att vi i Södra har förutsättningarna att kunna visa vägen på detta område, säger Lars Idermark, vd och koncernchef, Södra.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.