Ungern: gammal nation – modernt nationsbygge

Den tidigare riksdagsmannen Erik Almqvist (SD) tillbringar numera mycket av sin tid i Ungern, och har fått god inblick i landets politik och samhällsklimat. Exklusivt för Nya Tider gör han här en jämförelse med Sverige och kan konstatera att det stämmer som svensk systemmedia säger: Ungern är verkligen en motpol till Sverige. Han kan konstatera att man i Ungern arbetar för att stärka den nationella kulturen och lyfter fram medborgarnas gemensamma ansvar för sitt land.

Allt sedan den nuvarande nationalkonservativa regeringen ledd av Fidesz kom till makten 2010 har det rapporterats flitigt om Ungern i svensk media. Oftast framställs landets samhällsutveckling som ett skräckexempel och en motpol till den svenska. När Sverige har eftersträvat mer ”tolerans” och individualism så har den ungerska utvecklingen gått mot stärkandet av den nationella kulturen, samhällsbärande normer och kollektiva förpliktelser mot familjen och det egna folket. När Sverige liberaliserar abortlagar, relativiserar kristendomen och omdefinierar äktenskapet så skriver Ungern in det kristna arvet, människofosters rätt till liv, äktenskapet som en institution mellan man och kvinna, samt nationens överlevnad i grundlagen.

Erik Almqvist valdes in i riksdagen 2010 och har bland annat haft posten som ekonomisk-politisk talesman. Han ledde framgångsrikt ungdomsförbundet SDU i flera år och därefter satt han i partistyrelsen och dess verkställande utskott. Almqvist avsade sig sina partiuppdrag 2012 och agerar sedan dess som oberoende opinionsbildare. Foto: Privat

Den svenska vänstern, med journalistkåren i spetsen, har givetvis ondgjort sig över det ungerska exemplet och uppenbarligen räds man premiärminister Viktor Orbán, som sedan migrantkrisen 2015 även har slagit sig in på den europeiska politikens arena. Med sin bakgrund som en av de ledande anti-kommunistiska frihetskämparna i 1980-talets Ungern – något han återkommande både misshandlades och fängslades för – så är Orbán heller ingen ny motståndare för en vänster som sedan dess allt mer har glidit ifrån den klassiska marxismen och in i vänsterliberalism och kulturmarxism.

För min egen del, som konservativ nationalist, har jag inspirerats och fått energi av Ungerns politiska framåtskridande. Och jag känner mig privilegierad som kan leva mitt i projektet och vara delaktig i de praktiskt taget dagliga framsteg som görs.

Jag tänker att det kan finnas en del lärdomar att dra av det ungerska exemplet. Därför skulle jag vilja sammanfatta de områden som den ungerska regeringen har fokuserat sina strider till och hur man har gått fram.

Nationell berättelse

För att ändra skatter och bygga järnväg räcker det med att stifta lagar. För att bygga samhälle krävs en kollektiv identitet samt en berättelse om var man kommer ifrån och vart man ska.

I Sverige har det under många år varit svårt att enas kring en sådan berättelse. Under lång tid har socialister och liberaler gjort allt för att förminska och relativisera det svenska folkets historia samt ifrågasätta att den svenska identiteten ens existerar. Därför har det också varit så svårt för ett parti som Sverigedemokraterna att få gehör för berättelser om nationen, dess intressen och möjliga vägval. Det är först när det svenska samhället nu utmanas i grunden som dess medlemmar börjar inse att man ingår i ett kollektiv och att detta nu är hotat som nödvändigheten av en kollektiv identitet inte längre går att blunda för.

Grundläggande i ungrarnas självbild är att de i över tusen år ständigt har kämpat mot utländska hot, för sina kollektiva intressen som folk. Den första av landets två nationalsånger, som sammanlagt sträcker över 22 verser, inleds med ”Gud välsigna den ungerska nationen […] sträck din skyddande arm över den, under strider med dess fiender”.

Det Viktor Orbán behövde göra för att samla till enighet för sitt samhällsbygge var att finna tydliga hotbilder utifrån. EU och invandringen har utgjort utomordentliga, och berättigade, hotbilder. George Soros och hans starka politiska aktivistnätverk i Ungern likaså.

Demografi

Men hotet har inte bara kommit utifrån. Stort fokus i Orbáns nationsbygge har legat på demografin. Liksom alla andra utvecklade länder i världen har Ungern födelsetal som är för låga för att nationen ska kunna upprätthålla sig själv i antal och över generationer. De senaste åren har Ungern därför infört massiva subventioner för barnfamiljer ur medelklassen. Stora skatteavdrag, bostadskrediter och fördelaktiga sparkonton riktade till skattebetalande, laglydiga medborgare har gjort att barnafödandet nu har ökat flera år i rad. Ungern är i dag det land i Europa – kanske till och med i världen – där högst andel av statens inkomster går till stöd för barnfamiljer.

Premiärminister Viktor Orbán har visat att invandring inte alls behövs för att ersätta ofödda barn. Foto: Pressbild

 

Ungern har bevisat att man genom familjepolitik kan vända trenden och att invandring inte alls behövs för att ersätta ofödda barn.

”Skattebetalande och laglydiga medborgare” utgör kärnan i nationsbygget. Man bygger inte en bra samhällsgrund genom att subventionera passivitet, barnafödande och stora familjer i det bidragsberoende samhällsskiktet – vilket i Ungerns fall i hög grad utgörs av romer.

Ekonomi

För att samhället ska kunna stå starkt och därmed även klara av att lyfta de svagaste medlemmarna så krävs det en stor kärna av fungerande medborgare som betalar skatt och får maskineriet att snurra. Orbán har deklarerat att Ungern ska vara en ”workfare state” (arbetsfärdsstat) och inte en ”welfare state” (välfärdsstat).
I denna anda har man också reformerat skattesystemet. I dag är skatten på inkomster av tjänst, pension och kapital platt och ligger på 15 procent. Orbán har lovat sänka skatten till nio procent inom några år – samma nivå som bolagsskatten redan ligger på.
När Fidesz tog över makten 2010 var arbetslösheten i landet cirka tolv procent. I dag är den cirka fyra procent.

Kulturkamp

Parlamentsvalet i Ungern år 2002 vanns av det socialdemokratiska partiet med knapp marginal. Många förvånades, för i sakfrågorna såg Fidesz ut att ha det i särklass starkaste väljarstödet. Fidesz genomförde en eftervalsanalys och landade i slutsatsen att den lilla marginal man hade förlorat med kunde förklaras med att ungersk media, i hög grad med uppbackning av västerländskt kapital, hade en stark vänstervridning.

Under åren 2002-2010 jobbade således en krets konservativa och Fidesz-vänliga affärsmän aktivt med att starta nya medier och köpa upp existerande för att ändra deras politiska profil. I valet 2010 dominerade vänstern fortfarande medielandskapet, men långt ifrån lika starkt som 2002. Fidesz vann valet och nästa steg blev att byta ut ett antal cent­rala, vänsterinriktade chefer och anställda inom public service.

Den svenska borgerligheten vann under 1900-talets andra hälft till och från enstaka val, i något som får betraktas som undantag från den socialdemokratiska huvudregeln. Men valvinster är lättflyktiga segrar om man inte lyckas institutionalisera sin makt. För att förändra värderingar, problemformuleringar och attityder på djupet behövs inte bara vänligt inställd media utan också inflytande över kultursektorn, utbildningsväsendet och historieskrivningen.
Sedan 2010 har Fidesz successivt bytt ut läroböcker och kultur- och museichefer. Man har ersatt statyer och återställt namn på gator och torg till de ursprungliga som under kommunisttiden ersattes med kommunistiska förebilder. Man har rest nya minnesmonument över socialismens mörka sidor.

Kort sagt har Fidesz nu under sju års tid genomfört något som kan liknas vid den ”marsch genom institutionerna” som vänstern i Västeuropa genomförde med inledning i 1968 års studentrevolter.
Den dagen en ungersk vänster återigen lyckas vinna ett val – och tro mig, det kommer inte bli 2018 – så kommer man få regera i uppförsbacke på samma sätt som Sveriges borgerliga regeringar har tvingats till allt sedan Fälldin.

Invandringen

I april 2015 kungjorde den ungerske premiärministern att landet skulle bygga interneringsläger för illegala migranter. ”Ungern kommer inte att dra sig för någonting när det kommer till att skydda sina egna medborgare”, motiverade Orbán åtgärden.

Utspelet kom som en respons på en tilltagande illegal invandring till Europa och följdes snabbt av en så kallad ”nationell konsultation” – en enkät som skickades ut till alla landets hushåll med frågor om hur de ungerska medborgarna ser på invandringen.

Utfallet av konsultationen blev ett mycket starkt mandat för regeringens redan strikta invandringspolitik. Med detta mandat i ryggen meddelade Orbán i början av juni samma år att Ungern skulle bygga ett fyra meter högt stängsel längs hela landgränsen mot Serbien.

På det politiska planet kom Orbán in i striden om europeisk migrationspolitik som en perifer statsman från EU:s utmarker – redan sedan tidigare baktalad och smutskastad för sin högervridning av det ungerska samhället. Eliterna i västra Europa hånade honom, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker örfilade, i direktsänd TV, Orbán på ett toppmöte och kallade honom för diktator.

Medan bygget av stängslet pågick fortsatte den illegala migrationen att öka radikalt, vecka för vecka. Östra järnvägsstationen i Budapest fylldes med illegala migranter, polisen bevakade platsen dygnet runt; dels för att hålla koll på migranterna – varav flera snart skulle begå fruktansvärda terrordåd i Paris och Bryssel – dels för att skydda dem mot organiserade och uppretade ungerska män.

Världens medier var på plats och precis när situationen kokade som mest blev så äntligen gränsstängslet färdigbyggt. Världens kameror riktades nu mot gränsstationen i Röszke, där tusentals illegala invandrare hade stoppats av stängsel och ungersk polis.

Vänsterradikala journalister och NGO:s (privata organisationer) från Västeuropa hjälpte migranterna att organisera upplopp i syfte att med våld forcera gränsen. Ungersk polis svarade med vattenkanoner, pepparsprej och batonger.
Gränsen fredades, stängslet fungerade. Flera av migranterna dömdes senare i ungersk domstol till mångåriga fängelsestraff med straffarbete och livstids utvisning. Opinionsbildare på vänsterkanten som hade hävdat att det ”inte går att stoppa människor med murar” fick fel. Opinionsmätningar runt om i Europa visade att den ungerska linjen hade fått ett massivt stöd bland väljare över hela unionen. Juncker örfilade inte Orbán igen.

Framtiden

Sedan 2010 har Fidesz lyckats halvera kriminaliteten, som i dag är en sjättedel så stor som i det befolkningsmässigt jämnstora Sverige. Skattetrycket sjunker, reallönerna ökar snabbt, infrastruktur och offentliga miljöer rustas upp. Allt detta under en tid då ungrarna dagligen kan följa samhällsförfallet i de mångkulturella länderna i väst.

Det är nu många år sedan Fidesz fick ett stöd i opinionsmätningarna som inte är tillräckligt för att kunna bilda regering på egen hand.

En ung Viktor Orbán omringas av den ungerska kommunistpolisen år 1987. Han har både blivit misshandlad och satt i fängelse flera gånger för sitt motstånd mot kommunistregimen. Foto: Privat

 

Mot denna bakgrund har jag svårt att se hur den ungerska vänstern skulle lyckas dubblera sitt väljarstöd, vilket skulle krävas för att eventuellt kunna samla majoritet i parlamentet.
Och oppositionen är splittrad i två delar: de små liberala, socialdemokratiska och gröna vänsterpartierna samt det radikalt nationalistiska och vänsterpopulistiska Jobbik.

Ingen regering sitter för evigt, men just nu har Ungerns nationalkonservativa regering ett så pass grundmurat stöd att det kan liknas vid de svenska socialdemokraterna under Tage Erlanders folkhemsdagar.

Vad som kommer efteråt är det i dag svårt att spekulera i, men en sak är säker och det är att Viktor Orbáns nationsbygge kommer att sätta så djupa avtryck att de kan skönjas i decennier fram­över. Och förhoppningsvis kan de inspirera ett och annat land i västra – kanske till och med norra – Europa.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör Exakt24, f d riksdagsledamot (SD)

Relaterat

Netanyahu stöder Orbán mot Soros

Netanyahu stöder Orbán mot Soros

🟠 Dagarna före valet i Ungern den 8 april publicerade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ett uttalande till stöd för den ungerske premiärministern Viktor Orbán och hans restriktiva invandringspolitik. De som anklagar Orbáns regering för att spela på ”antisemitiska stämningar” fick därmed något att tänka på. Hur det närmare förhåller sig med detta diskuteras nu i diverse medier och på nätsidor.

Ungern inför restriktioner mot NGO:er

Ungern inför restriktioner mot NGO:er

🟠 Det ungerska parlamentet beslutade den 13 juni att internationellt finansierade ickestatliga frivilligorganisationer, NGO:er, måste redovisa sina finansiärer och offentligt tillkännage det faktum att man sponsras med utländska pengar. Lagen anses vara ett steg i premiärminister Viktor Orbáns kamp mot den globalistiske multimiljardären George Soros.

Läs även:

De kommer att ingå i regeringen

De kommer att ingå i regeringen

🟠 – Flera överraskningar när Trump väljer att omge sig med mer lojala – och radikala – rådgivare än sist Donald Trumps utnämningar hittills signalerar enligt de flesta bedömare framför allt en vilja att hitta lojala medarbetare, vilket enligt kritiker varit viktigare än kompetens.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

När konsten talar fritt: Förnimmelsen – Jüri Linas nya film väcker kraften inom oss själva

🟠 RECENSION Den oppositionelle regissören Jüri Linas film Förnimmelsen hade nyligen premiär. Filmen är ovanlig på så sätt att det endast är bilder och musik utan berättarröst, en konstnärlig framställning där betraktaren får lägga pusslet. Det handlar om kontroll över människan, både nu och förr. Trots många bittra öden, bland annat förintelsen av hela folk med framkallade svältkatastrofer och giftiga ämnen, är grundklangen positiv och visar oss den kraft som bor i var och en av oss.

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Den viktiga apokryfen

🟠 HISTORIA Alla vet att det finns fyra kanoniska evangelier. Dessa finns i Nya testamentet, som är en del av Bibeln. Det är allmänt känt. Men den kristna konsten och berättartraditionen är en viktigare del av inte bara Sveriges, utan övriga Europas, kulturhistoria än vad många inser. Det finns en kristen apokryf som har varit särskilt betydelsefull för kristen konst och tradition, nämligen Jakobs protevangelium.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.