Enligt en undersökning från DN/Ipsos uppger 36 procent av de tillfrågade att de troligen eller helt säkert inte kommer att vaccinera sig om och när ett vaccin mot Covid-19 finns tillgängligt. 33 procent svarar att de troligen kommer att vaccinera sig, medan 21 procent säger att de helt säkert kommer att göra det. 11 procent vet ännu inte hur de ska göra. Minst negativa till vaccinering är personer över 60 år.
En del av motståndet i Sverige beror sannolikt på erfarenheterna från svininfluensa för tio år sedan, då vaccinet ledde till att 500 barn och unga drabbades av narkolepsi. I undersökningen ställdes också frågan hur de tillfrågade ser på risken för biverkningar. 45 procent ser risken som ganska eller mycket stor, medan endast 24 procent tror att risken är ganska eller mycket liten. En majoritet ser ett särskilt problem med att detta vaccin tas fram ovanligt snabbt. Till Dagens Nyheter säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos:
– Det är inte konstigt att det finns frågetecken för det som är nytt och som tas fram snabbt och med nya metoder. Det upplevs inte som lika tryggt som de vacciner som de flesta har fått mot barnsjukdomar och som det finns lång erfarenhet av. Dessutom finns erfarenheterna efter svininfluensan, med allvarliga biverkningar.
I undersökningen har de tillfrågade även fått uppge partisympatier. Särskild skeptiska till vaccin är Sverigedemokraternas väljare, som generellt sett har mindre tilltro till myndigheter.
I nuläget testas 40 olika vacciner mot Covid-19 på människor och tio sägs vara i den sista fasen. Enligt regeringens samordnare Richard Bergström ska svenskar kunna börja vaccineras i början av nästa år.
Källa:
https://www.dn.se/sverige/dn-ipsos-var-tredje-sager-nej-till-coronavaccin/