Denna sommar har bara rusat i väg. Det var inte länge sedan – känns det som – man med förundran upptäckte de allra första späda skotten av brännässlan. Och den fantastiska känslan av att man nu kan börja använda sig av vad naturen har att ge. Man kunde faktiskt nästan känna hur energin återvände efter årets första tillagade nässelsoppa. Brännässlan är verkligen fantastisk när det kommer till näringsinnehåll. Traditionellt har den använts som C-vitaminkälla, men den innehåller en mängd andra vitaminer och mineraler. Vad det gäller nyttigheter jämförs ibland brännässlan med alger, då den innehåller ett 70-tal viktiga näringsämnen. I långa tider har den även använts som medicinalväxt, dock i mindre omfattning.
Tack vare den rikliga tillgången på nässlor kan man tillgodogöra sig växtens nyttigheter hela sommaren. Ett tips är att klippa ner nässlorna med jämna mellanrum, då kommer det snart nya fräscha skott, och det är ju då nässelbladen smakar som bäst. Vill man ha nässlor för senare bruk torkar man dem helt enkelt och får på det viset ett kosttillskott som inte kostar något under hela hösten och vintern.
För dem som har djur och boskap bör man passa på att även torka lite större mängder av växten under sommaren och tillsätta i djurfodret. Det ger ett bra tillskott av näringsämnen. Det sägs att mjölken blir bättre och fetare när man blandar i nässlor i maten hos kossor. Men även våra hundar och katter mår bra av ett sådant litet tillskott. Förr var det väldigt vanligt att man blandade ut djurfodret med torkade malda nässlor, och gav sina kossor, grisar, får och höns under vintern.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.