Nya Tider har under våren skrivit flera gånger om olika aspekter på pandemin ur ett ekonomiskt perspektiv. Det blir än mer intressant att följa den utvecklingen under hösten, när effekterna av det stora antalet varsel som lagts det andra kvartalet börjar realiseras. Den öppna arbetslösheten, exklusive alla subventionerade jobb, särskilda utbildningsplatser och annan sysselsättningsterapi, har redan nått 9 procent av arbetskraften enligt Arbetsförmedlingen. Och varslen fortsätter att öka på relativt bred front. I maj varslades totalt 8 568 personer och i juni 11 337, en ökning med 33 procent.
Ingen tycks tro att det läget skall förbättras under hösten, utan snarare att situationen förvärras kraftigt fram till början av nästa vår. Flera bedömare pekar på risken för en arbetslöshet på upp emot 12-13 procent eller mer 2021. Riskerna i den svenska ekonomin ökar uppenbart, när allt fler riskerar att bli arbetslösa. Det är inte heller bara restaurang- och besöksnäringarna som drabbas. Den största ökningen av varsel sker just nu inom tillverkningsindustrin och transportsektorn, två branscher som är helt avgörande för att svensk ekonomi skall fungera.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.