20 januari: ”Att det smittar mellan människor i vissa situationer finns det redan en del som tyder på. Men det smittar inte ’effektivt’, som vi epidemiologer säger, eftersom vi inte har sett någon spridning i exempelvis sjukvården.”
24 januari: ”Det nya virus som sprids i Kina tycks vara mindre farligt än både SARS och MERS.”
29 januari: Jag har nyligen varit i Wuhan i Kina, vad bör jag göra?
”Om du har hosta och feber ska du kontakta vården via telefon och berätta om dina symptom och var du rest. Om du inte känner av någon hosta eller feber behöver du inte göra något, utan kan leva som vanligt.”
31 januari: Tegnell bedömer att coronaviruset kommer att ligga nära en vanlig influensa i farlighet och varaktighet, om man inte lyckas begränsa spridningen.
2 februari: ”Jag skulle säga att risken att smittan sprids i Sverige med den här gruppen är helt obefintlig. Ingen grupp som kommit till Sverige är så välkontrollerad som den här gruppen. De har dessutom suttit helt isolerade i sina hem i Wuhan.”
8 februari: Anders Tegnell tycker att det är förnuftigt att människor inte avstår från att resa.
”I exempelvis Alperna och Sydeuropa finns det ingen spridning över huvudtaget.”
5 mars: Sverige har 137 bekräftade smittade. Anders Tegnell tror att antalet svenska fall kan ha nått en kulmen.
8 mars: Sverige har 203 bekräftade smittade.
”Jag var lite för optimistisk. /…/ man måste lägga på ytterligare några dagar innan de blivit registrerade och diagnosticerade här i Sverige. Därför verkar peaken dra ut ytterligare något eller några dygn mer än jag trodde.”
8 mars: Som svar på att Umeå kommun beslutat att anställda, elever och förskolebarn som varit i områden med spridning av coronasmitta ska stanna hemma minst två dagar, även om de känner sig friska.
– Jag vet inte vad de försöker vinna med det här. Vår grundläggande bedömning är att man ska fortsätta leva som vanligt fram till att man har fått symptom.
11 mars: Sverige har över 500 smittade och Stockholm beslutar att upphöra med tester. Tegnell kommenterar regeringens beslut att förbjuda större möten:
”Än så länge har vi väldigt liten, om någon alls spridning i samhället.”
Anders Tegnell har nyligen flugit till Somalia – mitt under pågående coronakris här hemma – för att hjälpa till med att bygga upp en hälsomyndighet, till stora delar betalad med svenska skattemedel via Sida.
När vi når Hälsomyndighetens presstjänst och ifrågasätter det kloka i beslutet, får vi reda på att ”det varit inplanerat sedan länge” och att ”vi bedömde att han skulle kunna agera som vanligt ändå”. När vi påminner om att evenemang ställs in runt om i världen så svarar Folkhälsomyndigheten:
– Tanken fanns nog helt enkelt inte.
NyT: Vad säger du till de svenskar som känner att Anders Tegnell prioriterade somaliernas väl istället för sitt eget lands och folks hälsa?
– Den frågan har varken jag eller någon annan här på pressavdelningen fått från någon journalist, säger Mona Lakso. Du är den första som ställer den. Men coronaviruset är ju inte bara ett svenskt problem. Det är ju globalt, och då är det väl inte fel att i det här läget vara med och bidra till att somalierna får en bra hälsomyndighet, eller? Allas liv är väl lika värda?
Med tanke på Tegnells insatser hittills i Sverige kan man nog med gott samvete säga att han gör bäst nytta för nationen om han hade stannat kvar i Somalia.