I avsnittet ”Kaffet i Sverige” av Johan O. Lilliehöök, som ingår i Heinrich Eduard Jacobs bok Kaffets saga och segertåg, får man veta att det år 1685 noterades i Göteborg att det importerats ”ett pund kaffe”. Tio år senare, skriver Lilliehöök, ”påträffas en motsvarande anteckning för Stockholm; två fartyg från Amsterdam medförde då resp. ett och två lispund ’coffee’.”
Från början såldes kaffe endast på apotek i Sverige, men det dröjde inte länge förrän kaffehus började öppnas. Lilliehöök noterar att det var i ”hamnstäderna som de första kaffehusen uppstodo” vilket, enligt honom, tyder på att det sannolikt var sjömän och handelsmän som fattat tycke för kaffet och börjat driva ”propaganda för” denna dryck.
Den förste svensk som provade kaffe var dock Claes Rålamb (1622-98) som 1657 sänts till Konstantinopel på ett diplomatiskt uppdrag, men han tyckte illa om smaken. Karl XII (1682-1718) var däremot av helt annan mening.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.