På 1980-talet ville Indien köpa omkring 400 stycken 155 mm fälthaubits FH 77 av Bofors. Denna Indien-affär blev kontroversiell dels på grund av muthärvan och dels på grund av statsminister Olof Palmes roll. Foto: Wikipedia/Mick

Ljusskygg vapenhandel och mystiska dödsfall

Under 1970- och 80-talen bedrevs en omfattande vapensmuggling mellan AB Bofors och flera olika länder. I maj 1984 började dessa affärer uppdagas när Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen (SFSF) polisanmälde Bofors och en omfattande utredning inleddes. Boforsdirektörerna dömdes visserligen för brottet, men när det gäller de dödsfall som kan kopplas till Bofors finns ännu en del ouppklarat.

Den 15 januari 1987 föll plötsligt en man ned på ett av spåren i Stockholms tunnelbana och blev ihjälkörd. Denna händelse kunde ha slutat som endast en notis i tidningarna, men mannen i fråga var ingen annan än Carl Fredrik Algernon och han var en av de inblandade i Boforsaffären, som hade börjat utredas. Henrik Westander, som var en av dem som granskade Boforsaffären, berättar i sin bok Bofors svindlande affärer att han oroligt undrade om hans och de andra utredarnas kritik drivit Algernon till självmord, men snart får han veta att tre ”olika personer såg en person avlägsna sig hastigt från perrongen och en person såg mellan tre och fem personer springande lämna plattformen i samband med uppståndelsen.” Exakt varför dessa personer lämnade platsen är än idag okänt. Det finns även andra detaljer som väcker frågor. Bland annat hade Algernon varit ovanligt spänd och orolig den dagen. Enligt Bofors-direktören Martin Ardbos dagboksanteckningar, som återges av Chitra Subramaniam i boken En personlig dokumentär om Bofors, hade Algernon kedjerökt under det möte med VD:n för Nobel Industrier, Anders Carlberg, han varit på den januaridagen. Detta var, enligt Ardbos anteckning, ett mycket ovanligt beteende av Algernon. I tunnelbanan lär han dessutom, enligt både Westander och Statens offentliga utredningar (SOU) 1988:15, ha låtit det tåg han normalt tog passera. Majoriteten av vittnesmålen tyder dock på att Algernon begick självmord, men orsaken till självmordet är höljt i dunkel.

Bofors bedrev vapensmuggling på 1970- och 80-talen. Bilden visar företagets klassiska logotyp. Foto: Wikipedia/Blockhaj

Vad som däremot är klart är att Algernon var djupt inblandad i Boforsaffären, att han var en av de män som var kopplade till denna illegala vapenhandel och som dog under mystiska omständigheter.

Bakgrunden till Boforsaffären

Boforsaffären är den samlade benämningen på den vapensmuggling som de svenska företagen AB Bofors, Förenade Fabriksverken (FFV) samt Nobel Industrier och det som SOU 1988:15 definierar som dess ”dotterkoncern Nobel Kemi AB” bedrev under 1970- och 80-talen. Nobel Industrier var före 1984 känt under namnet Nobel Kemi i de omfattande tabellerna över vapensmugglingen som offentliggörs av Bo G Andersson och Bjarne Stenquist i Vapensmugglarna: Boken om Bofors, FFV, regeringen och svensk vapenexport. Där avslöjas bland annat att 1981-82 sålde Nobel Kemi AB 573 ton sprängmedel. Den officielle köparen av detta var Italien, men den egentlige kunden var Iran. Andersson och Stenquist avslöjar även att krigsmaterielinspektören var Carl Fredrik Algernon och att det ansvarige statsrådet var Björn Molin (fp). Tabellerna avslöjar även att AB Bofors smugglat stora mängder fartygskanoner, ammunition och luftvärnsroboten Robot 70 till, bland annat, Bahrain, Oman, Dubai och Thailand samt att FFV under åren 1975-84 sålde granatgevär och ammunition. FFV:s offentlige köpare dessa år var brittiska försvarsdepartementet, men de egentliga köparna var Förenade Arabemiraten, Oman, Qatar, Bahrain, Dubai, Ghana, Botswana, Abu-Dhabi, Kenya och Malawi.

För att förstå hur Boforsaffären kunde äga rum måste man gå tillbaka till 1960-talets slut, närmare bestämt till 1968. I Vapensmugglarna skriver nämligen Andersson och Stenquist att i ”oktober 1967 tillfångatogs och avrättades den kubanske gerillaledaren Che Guevara i Bolivias djungler. Kroppen, med kulhål i halsen, bröstet och magen, lades på lit de parade i en bergsby.” Guevara var, som Andersson och Stenquist skriver, ”en förgrundsgestalt i den vänsterrörelse som växte fram i Västeuropa och i Sverige. Hans död bidrog till att fästa opinionens uppmärksamhet på de militärdiktaturer som härskade i Latinamerika.” Det var nämligen så, under den här tiden, att Sverige, som Andersson och Stenquist noterar, ”hade betydande ekonomiska relationer” med militärdiktaturerna Argentina och Brasilien och bedrev vapenhandel med dessa länder.

Ett av de vapen Bofors smugglade var luftvärnsvapen Robot 70 till, för att nämna några länder, Bahrain, Oman, Dubai och Thailand. Foto: Wikipedia/Dave1185

Våldsamma protester blossade följaktligen upp inom vänstern, vilket fick till följd att vapenexportreglerna skärptes i samband med 1971 års riksdag. Enligt Riksdagens hemsida innebar denna skärpning att Sverige inte skulle bedriva vapenhandel med länder som inte respekterade de mänskliga rättigheterna. Westander noterar även i Bofors svindlande affärer att det var förbjudet att sälja vapen till stater som antingen var, eller riskerade att bli, ”invecklade i väpnade konflikter.”

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Wenström och växelström

Wenström och växelström

🟠 HISTORIA Uppfinnaren Jonas Wenström insåg vikten av att elektriciteten transporterades, vilket i sin tur ledde till att han uppfann och fick patent på trefassystemet. Trefassystemet innebär att växelströmmen leds genom tre ledningar och kan, på så vis, överföras långa sträckor.

Den viktiga apokryfen

Den viktiga apokryfen

🟠 HISTORIA Alla vet att det finns fyra kanoniska evangelier. Dessa finns i Nya testamentet, som är en del av Bibeln. Det är allmänt känt. Men den kristna konsten och berättartraditionen är en viktigare del av inte bara Sveriges, utan övriga Europas, kulturhistoria än vad många inser. Det finns en kristen apokryf som har varit särskilt betydelsefull för kristen konst och tradition, nämligen Jakobs protevangelium.

Den största stenåldersgraven i Halland

Den största stenåldersgraven i Halland

🟠 HISTORIA I Snöstorps socken, som är belägen öster om Halmstad, kan den som besöker Halland finna detta landskaps största gånggrift. Gånggrifter är vad stenkammargravarna från stenåldern är kända som. Denna stenkammargrav är känd som Tolarpsgraven och Tolarps gånggrift.

Nordens tidiga konst

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Lag och rätt under medeltiden

Lag och rätt under medeltiden

🟠 HISTORIA De flesta har vid något tillfälle sett en lagbok. Det är en präktig pjäs, fylld med hela rikets lagar. Det finns en enkelhet över den, allting är samlat och gäller för hela landet. Det har dock inte alltid varit så enkelt. Genom historiens lopp har lag och rätt förändrats mycket och detta ska vi nu dyka ner i.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

När konsten talar fritt: Förnimmelsen – Jüri Linas nya film väcker kraften inom oss själva

🟠 RECENSION Den oppositionelle regissören Jüri Linas film Förnimmelsen hade nyligen premiär. Filmen är ovanlig på så sätt att det endast är bilder och musik utan berättarröst, en konstnärlig framställning där betraktaren får lägga pusslet. Det handlar om kontroll över människan, både nu och förr. Trots många bittra öden, bland annat förintelsen av hela folk med framkallade svältkatastrofer och giftiga ämnen, är grundklangen positiv och visar oss den kraft som bor i var och en av oss.

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Den viktiga apokryfen

🟠 HISTORIA Alla vet att det finns fyra kanoniska evangelier. Dessa finns i Nya testamentet, som är en del av Bibeln. Det är allmänt känt. Men den kristna konsten och berättartraditionen är en viktigare del av inte bara Sveriges, utan övriga Europas, kulturhistoria än vad många inser. Det finns en kristen apokryf som har varit särskilt betydelsefull för kristen konst och tradition, nämligen Jakobs protevangelium.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.