I dag låter vi antingen gräva ner våra döda på en kyrkogård eller kremera dem, men för 6 000 år sedan gick det annorlunda till i Europa. Då restes istället stenkammargravar som ofta försågs med ett stenblock som tak. Dessa gravar är i dag kända under benämningen megalitgravar. Så många som 35 000 megalitgravar finns i dag i hela Europa: från Irland i väster till Schweiz i öster och från Skandinavien i norr till Sicilien i söder.
Här i Sverige är dessa stenkammargravar huvudsakligen spridda längs västkusten, men flera har även hittats i Västergötland och i Skåne. Majoriteten av gravarna kan dateras till stenåldern och kopparåldern (som föregår bronsåldern). I Sverige byggdes de endast under stenåldern, cirka 3600-2900 f.Kr.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.