Nya Tiders artiklar om den spända situationen kring Venezuela har rört upp känslorna hos några av våra läsare som hört av sig och menar att vi ”smutskastar” och ”hatar USA” samt tar ställning för en ”kommunistdiktatur”. Vi anklagas till och med för att vara kommunister. Det bör tilläggas att vi dagligen mottar berömmande brev, både på papper och elektroniskt, vilket vi är mycket glada över. Det är ju för våra läsare som vi varje vecka försöker skapa ett så intressant nummer som möjligt. Men vi värderar också synpunkter och kritik.
Ordet smutskasta är intressant i sammanhanget, eftersom våra analyser i det mesta bygger på Washingtons och kuppaktörernas egna uttalanden och ageranden. Om de beter sig på ett sätt som läsaren uppfattar som dåligt är det väl ändå inte vi som smutskastar, när vi rapporterar om det. Skulle till exempel USA:s president Donald Trump sätta ned foten och motsätta sig de i Washington hopkokade kupplanerna, som med största sannolikhet kommer att leda till en blodig konflikt, skulle vi så klart rapportera det. Tycker läsaren det är nobelt att undvika död och lidande, så betyder det inte heller att vi hyllar Trump. Detta torde vara självklarheter för alla som inte drivs av en dold agenda.
Här kan det vara värt att stanna upp och fundera på hur det kommer sig att just Trump, envis förespråkare av en mur för att stoppa migration från Mexiko, så lättvindigt låtit sig övertalas till att starta en brand i Venezuela. Han måste veta att den med stor sannolikhet kommer att sprida sig i regionen, med gigantiska flyktingströmmar som följd – vilka alla kommer att ha den ännu murlösa gränsen som mål.
Tack för frågor om våra artiklar! Nya Tider är till för Er, våra läsare, och vi uppskattar alltid respons på tidningens innehåll.
Vi är tacksamma för återkoppling om våra artiklar, även de med hård kritik, men den ska vara konstruktiv och utan uppenbar bakomliggande påverkansagenda. En del formulerar sig också på ett sätt som säger mer om avsändaren och deras agenda än om oss, speciellt de som inleder kritiken med att säga att de vägrat läsa analyserna helt eller i delar. Märkligt nog är Israel, som knappt nämns alls i analyserna om Venezuela, återkommande i flera av de kritiska breven. Några av avsändarna är bekanta för oss sedan de också vid tidigare tillfällen har blivit upprörda när de uppfattar något som kan tolkas som kritik mot USA, Nato och inte minst Israel. De hyser talande nog också ett tydligt agg mot Ryssland och ger uttryck för åsikter som känns igen från systemmedia. De flesta är intressant nog inte prenumeranter, men några som hörde av sig denna gång är det. Även om den handfull kritiska e-brev vi fått bara är en bråkdel av de positiva och uppmuntrande, så anser vi att de bör besvaras. Låt mig därför här klargöra Nya Tiders och min inställning i frågan.
Analyserna är en inledning på flera planerade texter om Venezuela, där också Maduro-administrationen och landets militär kommer att skärskådas. Vi valde att inleda med analyserna för att ge läsarna en djupare förståelse för vilka mekanismer och intressen som ligger bakom det som sker och då måste fokus ligga på fakta som västmedia utelämnar, vinklar eller rent av ljuger om. Ett exempel är vårt fokus på USA:s hårda sanktioner, vilka sammantaget med ett tidigare drastiskt sjunkande oljepris och flera misslyckade reformer från Caracas lett till ekonomisk kollaps, hyperinflation och miljontals ekonomiska flyktingar. Vi fokuserar inte på sanktionerna för att ge våra läsare en snäv bild, utan för att yttre angrepp inklusive subversiv verksamhet är en av de tre viktigaste faktorerna bakom misären, som västmedia nästan helt utelämnat eller grovt underdrivit – samtidigt som de rapporterat om oljeprisets inverkan och grovt överdrivet Caracas misslyckanden, även om dessa i flera fall varit allvarliga. Vi ser våra läsare som intelligenta och kunskapssökande – annars skulle de inte läsa Nya Tider i första taget – med förmågan att se helheten, och därför väljer vi att i vårt begränsade utrymme fokusera på det som inte tas upp i systemmedia, eftersom alla som någon gång öppnar en systemtidning eller slår på TV:n redan vet dessa saker. Över tid kommer också våra olika texter – precis som i andra ämnen – ge en tämligen heltäckande bild. Det går dock inte att göra på några få sidor på kort tid.
Personligen ser jag det också som en plikt att prioritera texterna i den ordning vi valt och fokusera på det som inte rapporterats, oaktat den kritik jag vet kommer. Detta då jag ser hur opinionen i Sverige och övriga västvärlden medvetet bedras i syfte att acceptera eller till och med hetsas till att förespråka krig, med allt det lidande och död det kommer att innebära för det venezuelanska folket. Kan det stoppas och en fredlig lösning uppnås, där detta folk själva utan utländsk subversiv verksamhet, sanktioner, krigshot och annan oönskad inblandning under fredliga och demokratiska former får välja sin framtida ledning – oaktat vilken denna är – har de goda krafterna segrat. Dessa krafter ska vi alla sträva efter att tillhöra och de definieras uteslutande av handling.
Det är sällan militärer och aldrig de med erfarenhet av blodiga konflikter som förespråkar krig, bara de i kulisserna som ser hägrande profit och deras köpta politiker och så kallade journalister som går deras ärenden. Våra diplomatiska källor har det senaste året allt mer uttryckt en djup och genuin oro för tonläget från västmakterna, speciellt då från USA, och det alltmer tydliga föraktet för internationell lag. De är milt sagt bekymrade över tongångarna från Washington gällande Venezuela, detta trots att de knappast är några Maduro-apologeter. Snarare tvärtom, vilket gör deras ord desto mer oroväckande och värda att beakta.
Nya Tider kommer aldrig att verka för krigshets, lika lite som vi kommer böja oss för yttre påtryckningar. Vi kommer att fortsätta rapportera om vad som sker i världen, utan att vinkla det för eller emot utifrån vilket land, folk, religion, politisk inriktning eller annat de inblandade tillhör… eller epitet – riktigt eller påklistrat – de ges av andra. Vi låter deras egna ord och handlingar tala för sig själva, sedan får läsaren avgöra om det är bra eller ej.