Armin Laschet ledare för de tyska kristdemokraterna CDU är ministerpresident i Nordrhein-Westfalen och förmodas efter Förbundsdagsvalet kunna tillträda som förbundskansler för hela Tyskland. Efter att ha fått mottaga omfattande kritik och sett sina personsympatier minska avseende ”folkets favoritkansler”, som mäts av parallellt med partisympatierna, så har Unionen (CDU och CSU) redan tidigare i sommar återfått ledningen efter att miljöpartiet en kort tid var största parti.
Under översvämningskatastroferna i mitten av juli var Laschet starkt engagerad för offren och återuppbyggnaden. Men för att bättra på sin popularitet som person måste han också göra lite modigare utspel av det slag som kommer från CSU:s ledande profiler Söder och Seehofer. Den 2 augusti förordade Armin Laschet att kriminella och skurkaktiga invandrare ska utvisas från Tyskland. Dagarna innan hade olika vänsterpolitiker krävt totalt stopp för utvisningar och debattens vågor böljade. Särskilt utvisning av afghaner lyftes fram:
”Vi bevakar situationen i Afghanistan mycket noga. Talibanernas frammarsch och följderna för befolkningen kan vi inte ignorera. Läget fordrar en fortlöpande utvärdering och varsamhet vid utvisningarna” sade Armin Laschet till boulevardtidningen Bild den 2 augusti. Efter den försiktiga inledningen av utspelet slog han sedan till mot flyktingkramarna: ”Men vår linje står fast: Den som straffats i Tyskland har förbrukat sin gästrätt. Vår grundsats nolltolerans mot kriminella tillåter inga undantag. Förbrytare måste konsekvent utvisas, också till Afghanistan”.
Seehofer hade satt ner foten innan
Redan dagen innan hade inrikesministern Horst Seehofer (CSU) sagt ifrån efter att företrädare för SPD och Linke begärt att utvisningar måste stoppas. ”Vi förhandlar redan med Afghanistan om formerna för återupptagna utvisningar av brottslingar”, sade Seehofer till Bild am Sonntag. ”Hur kan man ta ansvar för att brottslingar inte skickas hem till sina hemländer?” var Seehofers frågeställning riktad till godhetsmänniskorna som kräver utvisningsstopp. ”Vi måste även överväga om det finns möjligheter att förstärka [möjligheterna till] frivillig utresa. Om en fängslad slipper en del av sitt straff, reser han kanske självmant hem” föreslog Seehofer. Den 72-årige Horst Seehofer kommer lägga politiken på hyllan efter valet och han försökte stå upp mot Merkel under den värsta flyktingkrisen, men bayrarna blev överkörda av kanslerkansliet i Berlin. Han har också stått för vissa formuleringar som inte uppskattats vänsterut, även den här gången fick han mottaga en del pajkastning och rasismanklagelser. Det var efter en debatt i olika tongivande tidningar där flera vänsterpolitiker, inklusive miljöpartiets manliga språkrör Habeck, uttalat sig om fortsatt stopp för utvisningar till bland annat Afghanistan, som inrikesminister Seehofer gjorde sitt bestämda uttalande. Även liberala FDP:s partiledare Christian Lindner positionerade sig på liknande sätt som Horst Seehofer (CSU). ”Hotfulla riskelement och brottslingar får inte känna sig säkra hos oss”, de måste utvisas ur Tyskland till sina hemländer, sade Lindner.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.