Journalisten Teresa Küchler skriver i en artikel i Svenska Dagbladet att byråkrater i Europeiska unionen redan år 2016 använde sig av begreppet ”Trumpsäkra”. Det handlar om att närmast stressa fram politiska beslut – och ekonomiska medel till dessa – för att begränsa effekterna av Trumps tillträde. Ett exempel är Parisavtalet, som trädde i kraft i november 2016, bara några dagar före presidentvalet som Trump vann. Trump hade nämligen aviserat att han var motståndare till detta klimatavtal, vilket ledde till stor oro för att han skulle blockera hela avtalet från att träda i kraft. När han tillträdde som president kunde han nu bara se till att USA lämnade avtalet, men övriga länder fortsatte i det. Joe Biden valde fyra år senare, som nytillträdd president, att återansluta USA.
Den här gången är det Ukrainapolitiken som står i fokus. EU vill säkra det politiska och ekonomiska stödet till Ukraina så att kriget kan fortsätta, medan Trump hade som en av sina viktigaste valfrågor att skapa fred mellan Ryssland och Ukraina samt stoppa alla stödpaket från USA.
Den nytillträdde Natochefen Mark Rutte sade när han tillträdde i oktober att Nato ska utvidgas och att Ukraina ska vara ett av de länderna. Exakt när anslutningen ska ske meddelade han inte.
– Ja, i framtiden kommer Nato att ha Ukraina som medlem. För tillfället ser det ut som att Ukraina blir medlem 33, men kanske kommer något annat land komma före dem. Men Ukraina kommer att bli medlem av Nato i framtiden. Det har vi bestämt i Washington. Frågan nu handlar om tidslinjen, sa han på en presskonferens.
Ukraina sökte medlemskap i Nato sommaren 2022.
I våras beslutade EU om ett stödpaket till Ukraina på 50 miljarder euro. Nu i oktober beslutade EU dessutom att låna ut 35 miljarder euro till Ukraina. Det finns inga förväntningar på att landet ska återbetala lånet med egna medel, men genom att ställa ut ett lån gör EU-länderna det möjligt att konfiskera tillgångar i EU som ägs av den ryska centralbanken. Det sker med argumentet att Ryssland ska betala för kriget i Ukraina. Återbetalningstiden har satts till hela 45 år.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.