Enkelt uttryckt så går det nya elöverföringssystemet ut på att med avancerade analysverktyg identifiera och styra flödet i elsystemet, så att alla delar av det används optimalt. Det framgår inte varför nuvarande system inte klarar av den uppgiften. Liksom mycket annat är det något som bestämts av EU. Den nya modellen har det uttalade syftet att jämna ut elpriset mellan olika länder i unionen. Eftersom Sverige fortfarande har relativt låga elpriser – trots de senaste årens stora prischocker – innebär en sådan modell att vi får generellt sett högre priser i Sverige och att andra länder får något lägre priser tack vare billig svensk elproduktion som byggts upp av generationer svenska skattebetalare.
EU vill att svensk elproduktion skall kunna exporteras effektivare, inte minst till Tyskland. Det är den mekanismen i regleringen som skapar prisjusteringar och som blir negativa för svenska elkonsumenter. Sverige är dock, genom de aktuella EU-förordningarna, tvingade att införa det nya systemet för elöverföring. Om vi inte skulle göra det riskerar vi omfattande EU-böter som följd.
Högre priser i Sverige ska ge billigare el Tyskland
Trots att EU:s elmarknadsförordning motiverar hela den inre elmarknaden med att man vill skapa en effektivare elmarknad som ökar tillgången på fossilfri energi till rimliga priser, tvingas svenska elkonsumenter alltså att betala ett högre elpris på grund av regleringen. Det är EU:s uttalade syfte att jämna ut prisnivån i unionen, snarare än att öka produktionen och sänka priset där det är högst.
Det betyder att det aktuella systemets uppgift är att minska elpriset i bland annat Tyskland och Italien, som är ett par av de länder som har högst elpriser i EU. I Tysklands fall är orsaken till dagens situation att man avvecklat den mycket omfattande produktion av planerbar kraft som kärnkraften tidigare svarat för, och att man i stället byggt ut storskalig intermittent elproduktion, i form av vindkraft och solel.
I kombination med EU:s inre elmarknad och de handelssystem som elmarknaden byggts upp kring, ser effekten ut att bli ytterligare höjda priser för elkonsumenter i Sverige, i direkt motsats till EU:s retorik om ”billig el”. Det är nästan alla bedömare, utom energiministern, överens om. Orsaken till det är att mer el kommer att kunna exporteras och eftersom elen är dyrare i vår omgivning, leder en ökad export inom EU:s elmarknad till att våra priser ökar, eftersom efterfrågan blir större. Det är en medveten och planerad effekt av elmarknadens funktionssätt.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.