Göran von Sydow tror att EU kommer att utvidgas, men säger att det är svårt att veta exakt när detta blir verklighet. Han varnar också för att om EU:s budget och funktionssätt inte förändras, kommer denna utvidgning att innebära stora politiska och ekonomiska påfrestningar för befintliga medlemsländer. Foto: Nya Tider

Intervju med Sieps-chefen Göran von Sydow: ”Länderna som kommer in [i EU] är på lägre levnadsnivåer”

I samband med konferensen Europe Talks fick Nya Tider en intervju med Göran von Sydow, ordförande för Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps), som deltog i en så kallad expertpanel vars uppgift tycktes vara att bestämma agendan för politikernas samtal. von Sydow tror att fler länder kommer att tas upp som medlemmar i EU, och att det riskerar att bli dyrt för Sverige. ”De här länderna som kommer in är på lägre levnadsnivåer och det betyder att om ingenting görs med nuvarande system – om man bara tänker att det utvidgas men har kvar samma budget som EU har nu – då skulle naturligt mycket resurser flyttas över till de nya länderna”, säger han till Nya Tider.

NyT: Tror du att EU kommer att utvidgas, som Ursula von der Leyen och de svenska samt finska politikerna hoppas på?

– Jag tror att det kommer att ske en process av utvidgning men det är väldigt svårt att se hur snabbt den skulle gå och hur den kommer att gå till. Dels beror det på hur EU agerar, men det beror också på utvecklingen i de länderna som nu är på väg in i EU. Kommer de fortfarande vilja göra de reformer som krävs? Sedan finns det en stor osäkerhetsfaktor genom att kriget fortfarande pågår i Ukraina.

NyT: Det nämndes idag Ukraina, Moldavien, Georgien, och det har också nämnts från Ursula von der Leyen. Armenien kom upp. Det här är länder som är betydligt fat­tigare och mer korrupta än Sve­rige. Vad skulle det innebära för Sverige i ett läge där EU utvidgas med de här länderna?

– Jo, men det får man nog se det som att det är en väldigt lång process innan de blir fullvärdiga medlems­stater. Och sedan är det ju det här med att EU säger att det ska vara meritbaserat, så då bygger det ju på att man faktiskt åtgärdar de här pro­blemen som finns, till exempel statsapparat eller rättsväsende. Sedan är det ju en stor fråga framåt, hur ska det här sedan påverka EU:s finansie­ring, alltså EU:s budget. Precis som du säger så är det väldigt olika ni­våer: De här länderna som kommer in är på lägre levnadsnivåer och det betyder att om ingenting görs med nuvarande system – om man bara tänker att det utvidgas men har kvar samma budget som EU har nu – då skulle naturligt mycket resurser flyt­tas över till de nya länderna.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Att bevara svensk suveränitet

Att bevara svensk suveränitet

🟠 Skälet till att ett lands suveränitet är så viktig är att befolkningen själva ska kunna forma sitt eget öde, till exempel genom att bestämma sina egna regler, sitt styresskick och den politik som ska styra landet. Sverige har haft en sammanhängande självständighet som rike sedan 1523 och med vissa avbrott sedan åtminstone i början av 1300-talet. Ingen makt har efter 1523 kunnat eliminera självständigheten, och vårt lands prestationer på de flesta viktiga fält har sedan slutet av adertonhundratalet varit i nivå med de ledande ländernas i världen. Debattör Dan Ahlmark menar att vår frihet och vårt oberoende nu hotas av att Sveriges politiker överlämnar allt mer makt till överstatliga unioner och organisationer.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Den röda granitön i sundet

🟠 HISTORIA Mitt i Kalmarsund kan man se en kupolliknande silhuett sticka upp ur vattnet. På långt avstånd kan denna kupol se blåaktig ut. Denna kupol är granitön Blå Jungfrun som, sedan 1926, varit en av Sveriges nationalparker. Här finns tallskog, fladdermöss och skogsharar samt stenar som man helst aldrig ska ta med sig från ön.

Hur Hollywood lärde sig tala

🟠 HISTORIA Musikalfilmen utvecklades ur scenmusikalen, som i sin tur har ett ursprung som kan spåras tillbaka till antikens Grekland. Musikalens historia är med andra ord längre än vad man först kan tro. Handlingarna och stilarna har varierat väldigt mycket genom åren, men den röda tråden som löper genom musikalerna är densamma.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.