<strong>Jean-Claude Juncker</strong>, tidigare premiärminister i Luxemburg och nyvald ordförande för EU-kommissionen, har anpassat sin retorik till det massiva EU-motståndet och börjat tala om att nationer ”består för alltid”.

”Nationer är inte tillfälliga uppfinningar av historien”

EU-parlamentet har valt luxemburgaren Jean-Claude Juncker till ordförande i EU-kommissionen. Tidigare utsågs ordföranden av det Europeiska rådet, det vill säga av regeringscheferna i Europa. Att det nu är det folkvalda parlamentet som utsett ordföranden hälsades som ett ”stort demokratiskt framsteg” av EU-vännerna.

Om britterna vill få tillbaka befogenheter, så är det okej, säger Juncker om att britterna kan tänkas lämna EU.

I samband med valet i EU-parlamentet framställde Juncker ett slags regeringsprogram, en deklaration om en del åtgärder som han vill genomföra. Före valet hade Juncker fört samtal med partigrupperna i parlamentet som fick uttrycka sina önskemål.

Det har uppmärksammats att Juncker i dessa sammanhang gjorde en del överraskande uttalanden.

Att Storbritannien förklarat att det eventuellt kan komma att lämna EU ser ut att vara den ömmaste punkten för eurokraterna, ett mycket större problem än framgångarna för ”högerpopulistiska” partier.

– Jag säger inte att återföring av makt av princip inte kan ske. Om britterna vill få tillbaka befogenheter, så är det okej, och om de övriga går med på det kommer det att ske, sade Juncker.

Inför den EU-skeptiska partigruppen Europe for Freedom and Democracy (EFD), där bland andra Sverigedemokraterna och brittiska UKIP ingår, avvisade Juncker att han beskrivs som om han var en ärke-federalist: ”Nationer är inte tillfälliga uppfinningar av historien. De består för alltid.”

– Jag tror inte på Europas förenta stater. Det finns inte ett europeiskt folk. Europeiska nationalstater måste respekteras, förklarade Juncker för gruppen.

När Juncker hävdar ”Jag tror inte EU kommer att bli en stat” står det dock i ett spänningsförhållande till vad han uttalade vid sammanträffandet med den liberala och federalistiska ALDE-gruppen: ”EU borde få en mer omfattande egen finansiering” istället för att den övervägande delen av EU-budget skall komma från medlemsländerna. Det är oklart vad han konkret syftade på, men ett förslag som EU-anhängare förordar är att EU ska kunna direktbeskatta EU:s medborgare med en särskild EU-skatt.

Partiet Alternativ för Tyskland (AfD) kom in i EU-parlamentet med sju mandat och har accepterats i partigruppen European Conservative and Reformist Group (ECR), dominerat av brittiska Tories. Denna partigrupp skall inte förväxlas med EPP, den stora konservativa och kristdemokratiska gruppen där de svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår. Det påstås från vanligen välunderrättat håll att Tysklands förbundskansler Angela Merkel skall ha ringt Storbritanniens premiärminister David Cameron (Tories) och bett honom beordra Tories att inte släppa in AfD i ECR-gruppen. Om detta är sant är det ett bra exempel på det fulspel EU-eliten bedriver för att bekämpa de nya demokratiska strömningarna i Europa. I ECR ingår även bland andra Dansk Folkeparti och Sannfinländarna. De sistnämnda meddelade nyligen att de valt ECR istället för Nigel Farages EFD.

Junckers program

En huvudpunkt i det regeringsprogram Juncker läste upp innan han skulle väljas var ett ”investeringsprogram” på 300 miljarder euro, som skall sätta fart på ekonomin och förhoppningsvis innebära att arbetslösheten i EU skall pressas tillbaka.

Den stora arbetslösheten i EU, som ligger på över 10 procent, är ett tema som länge varit aktuellt. Redan för 25 år sedan tog kyrkorna i Europa, inte minst i Tyskland, upp frågan om arbetslösheten speciellt bland ungdomar och krävde åtgärder av EU. Propåerna bemöttes med artig välvilja, kyrkornas engagemang prisades, men sedan hände inte mycket. Arbetslösheten har förblivit hög hela tiden.

Juncker tycks i viss mån ha tagit intryck av kritiken mot EU, till exempel i förslaget att försöka minska byråkratin. Att säga att man vill minska byråkratin är en mycket generell utsaga och i och för sig knappast särskilt förpliktande. Det återstår att se vad Juncker och hans medarbetare lyckas åstadkomma på denna punkt.

Juncker lovade också att skapa ett offentligt lobby-register: det skall registreras vilka lobbyister som träffar vilka parlamentsledamöter. Om denna ordning är lämplig och genomförbar är en öppen fråga. Kan man verkligen kräva att ledamöterna uppger vilka de träffar? Och vilka skall räknas som ”lobbyister”? Förutom dem som är direkt anställda av företag och intresseorganisationer finns det förstås människor, som utan att ha sådana uppdrag är i kontakt med ledamöterna och förser dem med synpunkter och informationer. Skall även journalister räknas som lobbyister?

Farage och Le Pen levererar skarp kritik

UKIP:s partiledare Nigel Farage kritiserade i valdebatten bristen på demokrati i EU-systemet, lovade att hålla ett kritiskt öga på Juncker och påpekade att väljarna i EU inte visste att det var Juncker som skulle bli kommissionens ordförande när de valde parlament. Han kritiserade att det bara fanns ”en kandidat att rösta på, så som det brukade vara i Sovjet”.

– Valet hålls med slutna sedlar så att våra väljare inte skall veta hur vi har röstat. Hur skall vi kunna hållas ansvariga av väljarna? Ni föredrar uppgörelser i mörka rum och kör på oavsett vad väljarna tycker. Men de flesta människor i Europa vill inte ha en EU-stat med flagga och nationalsång, sade Farage.

Marine Le Pen, Front National, var inte mindre kritisk.

– Valet innebar att folket sade nej till Bryssel och dess konfiskering av den nationella demokratin, de sade nej till massinvandring. Varken Juncker eller Schultz [nyvalde ordförande i EU-parlamentet] är valda av folken, de är totalt okända för majoriteten och de representerar ingenting. Detta är illegitim makt. Ni försöker skapa en federal utopi och vi kommer att bekämpa detta med stor framgång mer och mer tills ni hamnar på historiens sophög! Tills dess skall vi hålla ett öga på dig, Juncker, sade hon.

Det återstår att se vad Juncker levererar under de år han kommer att verka som kommissionsordförande. Hans föregångare José Manuel Barroso satt som ordförande i tio år.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

De kommer att ingå i regeringen

De kommer att ingå i regeringen

🟠 – Flera överraskningar när Trump väljer att omge sig med mer lojala – och radikala – rådgivare än sist Donald Trumps utnämningar hittills signalerar enligt de flesta bedömare framför allt en vilja att hitta lojala medarbetare, vilket enligt kritiker varit viktigare än kompetens.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

När konsten talar fritt: Förnimmelsen – Jüri Linas nya film väcker kraften inom oss själva

🟠 RECENSION Den oppositionelle regissören Jüri Linas film Förnimmelsen hade nyligen premiär. Filmen är ovanlig på så sätt att det endast är bilder och musik utan berättarröst, en konstnärlig framställning där betraktaren får lägga pusslet. Det handlar om kontroll över människan, både nu och förr. Trots många bittra öden, bland annat förintelsen av hela folk med framkallade svältkatastrofer och giftiga ämnen, är grundklangen positiv och visar oss den kraft som bor i var och en av oss.

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Den viktiga apokryfen

🟠 HISTORIA Alla vet att det finns fyra kanoniska evangelier. Dessa finns i Nya testamentet, som är en del av Bibeln. Det är allmänt känt. Men den kristna konsten och berättartraditionen är en viktigare del av inte bara Sveriges, utan övriga Europas, kulturhistoria än vad många inser. Det finns en kristen apokryf som har varit särskilt betydelsefull för kristen konst och tradition, nämligen Jakobs protevangelium.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.