Antalet döda till följd av Covid-19, sjukdomen som orsakas av coronaviruset SARS-CoV-2 steg kraftigt under onsdagen då Region Stockholm rapporterade att 18 personer dött under dygnet. Det är en ökning med 16 personer sedan Folkhälsomyndighetens dagliga uppdatering vid klockan 14. Då redogjorde Folkhälsomyndigheten för att 2 510 personer smittats i Sverige – vilket är en grov underskattning då man inte längre genomför tester annat än för personer som söker sjukvård.
Stockholm ser därmed en stor ökning av dödsfall under ett dygn till totalt 37. Vidare vårdar man nu 65 personer på intensivvårdsavdelningar i regionen.
– För fem dagar sedan sa jag att en storm är på väg och nu kan vi säga att stormen är här, säger Björn Eriksson, chef för regional särskild sjukvårdsledning (RSSL) och hälso- och sjukvårdsdirektör under en presskonferens under onsdagskvällen.
– Läget just nu är ganska dramatiskt, säger Björn Eriksson och berättar hur det ser ut för vården i Region Stockholm.
300 personer vårdas nu på sjukhus i Stockholm till följd av Covid-19, vilket är 64 fler det senaste dygnet, varav två patienter i ECMO vid Karolinska Universitetssjukhuset. En av dessa patienter är från ett annat län. ECMO är en konstgjord lunga som syresätter blodet utanför kroppen, vilket behövs vid de mest kritiska fallen av Covid-19. Totalt har Sverige knappt 20 ECMO maskiner.
Att sjukvården börjar bli allvarligt ansträngd i Stockholm är numera svårt att dölja då man nu börjar närma sig den totala kapaciteten av tillgängliga intensivvårdsplatser, just nu 90, i Regionen. Dessa har man planerat att kunna öka till 180 totalt. Därefter tar det slut på kapacitet och patienterna kommer behöva skickas till andra regioner innan även dessa platser tar slut.
I landet som helhet har vi totalt 570 intensivvårdsplatser inkluderat försvarets militära resurser. Enligt Svenska Intensivvårdsregistret har vi just nu totalt 168 patienter som vårdas med intensivvård. Det innebär att 33 procent av den totala kapaciteten redan är i bruk.
Tegnell tycker att Sverige har en stabil nivå – ger lugnande besked
Sveriges statsepidemiolog, Ander Tegnell, sade tidigare under onsdagen att Sverige har en stabil nivå.
– I Sverige har vi en rätt stabil situation kan man säga. Vi ser en viss ökning av antalet fall över 70, det följer den allmänna utvecklingen.
Förra helgen oroades många över att sjukvården skulle belastas hårt i framförallt Region Stockholm, men Tegnell gav lugnande besked i söndagens Agenda i SVT. Där frågade programledare Anna Hedenmo om virusutbrottet kan komma att vara över redan till sommaren.
– Det kommer lugna sig ordentligt maj ut. Vi har ett väder som viruset inte tycker om på samma sätt och vi har förhoppningsvis så pass många immuna i samhället att även det drar ner takten i smittspridningen, svarar Anders Tegnell.
I Italien och Spanien, två länder med avsevärt mycket varmare klimat redan nu på våren än Sverige, har viruset dock inte visat några som helst tecken på att bli mindre smittsamt eller effektivt. I båda länderna hittar man runt 5 000 nya fall varje dag och åtskilliga hundratals människor dör, 683 i Italien idag och 443 i Spanien.