Man kan 3D-printa nästan vad som helst idag: raketer, musäggstockar och, av någon anledning, lampor av apelsinskal. Nu har forskare vid Monash University i Melbourne i Australien, printat ut levande neurala nätverk som består av råtthjärnceller som verkar mogna och kommunicerar som riktiga hjärnor gör.
Forskare vill skapa minihjärnor delvis för att de en dag kan erbjuda ett livskraftigt alternativ till djurförsök i läkemedelstester och för studier av grundläggande hjärnfunktion. I början av 2023 antog den amerikanska kongressen en årlig utgiftsproposition som syftar till att få forskare att minska sin användning av djur i federalt finansierad forskning, efter undertecknandet av US Food and Drug Administration’s Modernization Act 2.0, som tillät högteknologiska alternativ i läkemedelssäkerhetsförsök. I stället för att testa nya läkemedel på tusentals djur kan läkemedelsföretag testa dem på 3D-tryckta minihjärnor – i teorin. Det finns fortfarande komplexa problem att lösa innan detta går från koncept till normal laboratoriepraxis.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.